“Un rèquiem a quatre mans”

El concert serà divendres, 15 de març de 2024  a les 20.30 h a l’Auditori Tívoli.

A càrrec cor de noies Zóngora de l’EMMPAC del Vendrell, el cor d’homes d’Igualada, Anna Niebla, soprano, Tànit Bono, contralt, Carles Prat, tenor, Guillem Batllori, baix, Álvaro Carnicero i Ester Lecha, piano, sota la direcció de Montserrat Meneses, ens oferiran un concert titulat “Un rèquiem a quatre mans”.

El Rèquiem va ser l’última obra escrita per Wolfgang Amadeus Mozart. Composta a Viena el 1791, va quedar inconclusa per la seva mort, el 5 de desembre. Franz Xaver Süssmayr, deixeble del compositor, la va concloure i la va entregar al comte Franz von Walsegg, que havia encarregat anònimament una missa de rèquiem per commemorar l’aniversari de la mort de la seva esposa. És una de les peces més enigmàtiques de la música, en gran part a causa dels mites i les controvèrsies que l’envolten, especialment sobre la quantitat que va ser completada per Mozart abans de la seva mort.

El manuscrit autògraf mostra l’«Introitus» acabat i orquestrat per la mà de Mozart, així com els projectes detallats del «Kyrie» i la seqüència «Dies irae» pel que fa als nou primers compassos de «Lacrimosa» i l’«Ofertori». Enmig de tots aquests mites que l’acompanyen, va arribar a dir-se que «va ser la mateixa mort qui va encarregar a Mozart la seva composició».

El cor de noies Zóngora de l’EMMPAC del Vendrell i el Cor d’Homes d’Igualada us presentem la versió arreglada pel compositor Carl Czerny per a cor mixt, quartet de solistes i piano a quatre mans (Àlvaro Carnicero i Ester Lecha).

Carl Czerny (1791-1857) va concebre la versió del Rèquiem no com una simple transcripció o reducció per a piano a quatre mans de l’obra de Mozart, sinó com una versió amb el seu estil propi i, en conseqüència, amb les influències dels diferents músics amb els quals va mantenir relació. El gran coneixement que tenia Czerny del piano li va permetre equilibrar tota la seva sonoritat, en totes les tessitures, fent-lo sonar homogeni, ric i molt generós. Es tracta d’una partitura tècnica i interpretativament molt exigent, que explota al màxim les possibilitats sonores de l’instrument.

Les entrades anticipades ja estan disponibles a la següent pàgina:

www.entrapolis.com/entrades/unrequiemaquatremans

També es poden comprar presencialment a les tardes (de dimarts a dijous de 17 a  20 h) a la Rellotgeria Mercadé a un preu d’entrada general 15 euros i entrada amb descompte 10 euros (socis AMPC i Orgue del Vendrell).

Cor Zóngora
COR DE NOIES DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA PAU CASALS DEL VENDRELL

El Cor Zóngora va néixer l’any 1996 en el si de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC) i està format per una vintena de noies, la majoria estudiants de l’escola, que treballen per aconseguir una acurada emissió vocal i oferir una interpretació fidel i rigorosa de tota mena de repertoris, des de música antiga fins a contemporània.

Sota la direcció de la seva fundadora, Montserrat Meneses Sendrós, ha pogut treballar i actuar amb diversos músics i compositors.

El seu repertori és ampli, però principalment se centra en la cançó popular i obres d’autors del segle xix i xx, com G. Fauré, B. Britten o G. Rheinberger.

Ha actuat en diversos certàmens i festivals nacionals i internacionals, com el Certamen de Música Religiosa de Caravaca de la Cruz, a Múrcia (2005), la Setmana Cantant Internacional de Tarragona (2006), el Festival de Tardor de l’Auditori Pau Casals del Vendrell, juntament amb el Quartet de trompes de l’OBC (2006), el Festival de Jazz del Vendrell, on va compartir cartell amb el prestigiós saxofonista de jazz Dick Oatts (2008), el 31è Festival Internacional de Música Pau Casals, sota la batuta de Xavier Pagès (2011), la trobada de l’Atri dels Gentils a la Sagrada Família (2012), el Certamen Coral de Tardor de Praga (2017) i el Festival Corearte Junior a la Cripta de la Sagrada Família (2018).

Ha dut a terme diverses produccions, com l’Stabat Mater de Pergolesi, conjuntament amb l’Orquestra Camera Musicae i sota la direcció de Tomàs Grau (2011), l’Stabat Mater de Haydn, amb direcció de J. R. Pascual-Vilaplana (2012), l’adaptació de l’obra Los Pastorcillos en Belén, de Carles Casals, i el Gloria de Vivaldi, juntament amb el cor Joves Veus i l’orquestra Ensemble EMMPAC (2019).

També ha destacat per la reinterpretació del Llibre Vermell de Montserrat, juntament amb Adrià Grandia a la viola de roda i Pere Olivé a la percussió (2010), el concert Homenatge a Frederic Mompou, amb el pianista Jordi Soler i la
ballarina Núria Sales (2016), la interpretació i representació al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell de l’obra De Berlín al Cabaret, amb la Mone com a solista (2018) i la seva participació en l’estrena de l’himne El Vendrell, Capital de la Cultura Catalana, juntament amb Lax’n’Busto (2020).

Ha portat la seva música a diversos països europeus, com ara Alemanya (2007), Txèquia (2017) i Portugal (2018).

També ha tingut l’ocasió de treballar conjuntament amb diversos cors de noies del territori català, com el cor Èulia de Valls, amb el qual va interpretar l’obra de Benjamin Britten Ceremony of Carols (2017), i els cors Exaudio d’Igualada, Roig
Korai de Barcelona i Aglepta de Sant Cugat, sota la direcció de Lluís Vilamajó (2019).

L’any 2007 va ser guardonat amb el premi Cohí Grau per la seva trajectòria musical, i el 2017, l’any del seu 20è aniversari, va enregistrar el seu primer CD, que recull el repertori més rellevant de tots aquests anys, amb l’acompanyament de la seva pianista, Rosa Bertran. La direcció musical del cor va a càrrec Montserrat Meneses i Sendrós.

Direcció
MONTSERRAT MENESES SENDRÓS

Nascuda al Vendrell el 1973, Montserrat Meneses Sendrós és directora de cors i pedagoga musical. Va estudiar a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell i als conservatoris de Tarragona i Badalona. Va formar-se com a directora de cors amb mestres com ara Manel Cabero, Josep Prats, Josep Vila, Mireia
Barrera, Pierre Cao, Laszlo Heltay i Johan Duyck.

Ha dirigit diversos cors d’arreu del país, entre els quals destaquen les Joves Veus (del qual n’és la fundadora) i l’Orfeó Parroquial del Vendrell, la coral Allegro i la coral Genciana de Barcelona, la coral Regina de Manlleu i el Cor de Cambra de la Diputació de Girona.

Pel que fa al vessant pedagògic, és professora de cant coral a l’EMMPAC del Vendrell, i de direcció a la FCEC. Ha estat professora dels cursos de direcció coral del SCIC i professora associada a la Universitat Rovira i Virgili. Ha impartit cursos i tallers de direcció coral i pedagogia del cant coral per tot el territori.

És codirectora del programa Cantània de l’Auditori de Barcelona i codirectora i directora artística del programa Canta Gran, projecte coproduït per l’Auditori de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona que recentment ha rebut el premi Anselm Clavé al millor projecte de Transformació Social.

Actualment dirigeix el Cor Zóngora i el cor Veus Blanques de l’EMMPAC del Vendrell —tots dos fundats per ella—, és directora titular de la Coral Cantiga de Barcelona i sostdirectora de l’Orfeó Català

Cor d’Homes d’Igualada

El Cor d’Homes d’Igualada és una formació coral de veus greus creada a l’octubre de l’any 2012 amb l’objectiu de poder treballar i donar a conèixer de manera regular el nombrós repertori existent per a aquest tipus de formació. Actualment està format per una vintena de cantaires, amb una sòlida formació musical i alguns amb
dedicació professional en l’àmbit de la música.

El cor fou dirigit en els seus inicis per Pere Lluís Biosca i més tard per Esteve Costa. Des del 2019 Carles Prat n’és el director. El cor també ha actuat puntualment sota la batuta d’altres directors, com Daniel Mestres, Josep Miquel Mindan, Valentí Miserachs o Josep Vila.

El seu repertori comprèn música majoritàriament a capella, des de gregorià o música del Renaixement fins a autors contemporanis. Durant el 2022 el cor està recuperant l’obra per a veus d’home de Joan Just, del qual es commemora el 125è aniversari del seu naixement.

Ha realitzat concerts arreu de Catalunya, com ara a Igualada, al Palau de la Música de Barcelona, Vic, Arties, Lleida, Vilafranca del Penedès, etc.

També ha col·laborat regularment amb el Cor de Noies Exaudio i ha participat en l’enregistrament d’un disc de sardanes i en l’acte de cloenda de l’11è Simposi Mundial de Música Coral de Barcelona, celebrat a la Sagrada Família de Barcelona.

Direcció
CARLES PRAT VIVES

Iniciat en la música des de petit, després de quatre anys al’Escolania de Montserrat i dels estudis de Grau Mitjà a l’Escola Municipal de Música d’Igualada, va cursar els estudis de Grau Superior de Cant Clàssic a l’Escola Superior de Música de Catalunya
amb Francesc Garrigosa i Mireia Pintó. L’any 2011 va finalitzar el Màster d’Òpera a la Hochschule für Musik und Tanz Köln amb el professor Josef Protschka. Durant tot aquest temps també va rebre master class de Josep Bros, Thomas Quasthoff, Stella Parentis i Lynne Dawson, així com cursos amb Werner Güra i Edda Moser,
entre d’altres.

Ha realitzat concerts arreu d’Espanya i Alemanya tant en l’àmbit
operístic com en el d’oratori.

Actualment és membre de plantilla del Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona i del Cor de Cambra del Palau de la Música, i també col·labora habitualment amb el cor Ars Nova, Ensemble O Vos Omnes i el Cor Cererols, entre d’altres.

Ha estat director de la Coral Xalest i actualment del Cor d’Homes d’Igualada i del Cor de Noies Exaudio. També ha dirigit el Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona.

En la seva activitat com a compositor cal remarcar la seva predilecció per la música coral. Coneixedor de l’instrument com és, gran part de la seva producció es focalitza en la música coral, on destaquen premis en les dues categories del Concurs Internacional de Composició Coral del Palau de la Música Catalana, dos premis en el concurs AERCO: My First 50 Years d’Itàlia o també en el concurs internacional de composició Musica Sacra Nova de Polònia.

Nombroses formacions han interpretat les seves obres, com ara The King’s Singers, el Cor de Cambra Francesc Valls, el Cor de Cambra del Palau de la Música, el Jauna Muzika Choras, el Cor Nacional de Romania, l’Orfeó Català, el Cor de Cambra Anton Bruckner, Ensemble Clásica, el Cor de Noies del Palau de la Música Catalana, el Coro Amadeus i la Coral Carmina, així com també la Cobla Principal de la Bisbal i la Cobla Principal del Llobregat, entre d’altres.

Pianista
ÁLVARO CARNICERO

Nascut a Girona el 1991, s’inicia en l’estudi de la música a l’Escola Municipal de Música de Pineda de Mar. Als deu anys ingressa a l’Escolania de Montserrat, on té
com a mestres Vicenç Prunés (piano), Joan Palet i Odiló M. Planàs (violoncel) i el
pare Cassià M. Just (orgue). Prossegueix els estudis musicals al Conservatori de
Badalona, on cursa el grau professional de piano amb Olga Licerán.

Seguidament cursa també el grau professional d’orgue al Conservatori Municipal de Música de Barcelona amb Maria Nacy, on en acabar va ser guardonat amb el Premi d’honor. Ha participat activament en classes magistrals d’Andreas Liebig, Michel Bouvard i Bernard Winsemius, entre d’altres. Durant tres anys fou organista titular de la Parròquia de Santa Maria de Barberà del Vallès i guanyà el primer premi en els 11ns Premis d’Interpretació del Conservatori de Música Isaac Albèniz de Girona. Va debutar com a solista d’orgue a l’Orgelpark d’Amsterdam tocant amb la orquestra de corda del Conservatori d’Amsterdam. Ha combinat la seva activitat com a organista i pianista amb altres disciplines com la composició, el jazz i el cant coral —ha estat durant anys membre del cor Lieder Camera.

Ha cursat els estudis superiors de piano i d’orgue al Prince Claus Conservatoire de Groningen(Holanda), amb la professora de piano Nata Tsvereli i els professors d’orgue Erwin Wiersinga i Theo Jellema.

Pianista
ESTER LECHA JOVER

Nascuda a Barcelona, Ester Lecha acaba els seus estudissuperiors de piano a l’ESMUC (Barcelona) sota la tutela de Vladislav Bronevetzki. Posteriorment es desplaça a Hèlsinki per a realitzar un màster en piano i pedagogia musical a la Sibelius Academy, amb el pianista Juhani Lagerspetz. El 2019, el seu interès en el lied la porta a realitzar el Màster de Lied Victòria dels Àngels (ESMUC), aprenent de Francisco Poyato i havent rebut la Beca a l’excel·lència atorgada per la Fundació Victòria dels Àngels.

Ha estat guardonada en diversos concursos musicals, sent els més recents el Concurs Internacional de Música de les Corts (2018), el Concurs Internacional Agustín Aponte (2018), el Concurs de Joves Intèrprets de Catalunya (2018) i el Concurs Nacional de Cambra Montserrat Alavedra (2016).

Ha actuat com a solista i en agrupacions de cambra en països com Espanya, França, Finlàndia, Bulgària, Suïssa i Anglaterra. A més, des del 2019 és pianista col·laboradora de la Banda Municipal de Barcelona.

Ha estat pianista convidada en el Festival Fringe (Torroella de Montgrí, 2022), “Xarxa de Joventuts Musicals de Catalunya” (2022, 2018), International Chamber Music Festival Plovdiv (Bulgària, 2022), Leeds Festival (Leeds, 2022), Oxford Lieder (Oxford, 2021), DeltaChamber Music Festival (Amposta, 2020) i Músics en Residència (Alella, 2017), entre d’altres. Algunes de les seves interpretacions han estat enregistrades per Catalunya Música.

Quant a la docència, actualment és pianista repertorista al Conservatori Professional de Música deSant Cugat del Vallès.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Deixa un comentari

Bloc a WordPress.com.