“AVE MARIA – Romanticisme Sacramental a la Menorca del s. XIX” Lluis Sintes, Baríton i Tomé Olives a l’orgue

Aquest divendres, dia 10 de març de 2023, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell comencem la temporada de concerts de l’Orgue del Vendrell.

En aquesta ocasió tindrem el plaer de sentir un concert/recital d’àries sacres al nostre orgue, acompanyat d’un baríton resident al Vendrell.

El concert anirà a càrrec de Lluís Sintes, baríton i Tomé Olives a l’orgue.

Sota el títol “AVE MARIA – Romanticisme Sacramental a la Menorca del s.XIX”,  us presentem un recital d’àries religioses per a veu de baríton, sorgit del treball de recuperació i recerca en els arxius de l’Església Santa Maria de Maó dut a terme per Lluís Sintes.

De resultes de l’alt nivell cultural que propicià la dominació britànica de l’illa de Menorca, en contacte constant amb els diferents pobles europeus i la consegüent entrada de les corrents culturals de l’època, durant gairebé tot el segle XVIII, Menorca, ja en mans espanyoles, viu un segle XIX de marcada efervescència cultural. Els capellans organistes, al llarg del segle, creen les seves obres litúrgiques fortament influenciats per l’estil romàntic-italianitzant en voga.

Capdavanters en la creació musical de moda, aviat calen en l’ànima del poble menorquí, aleshores tan avesat a l’òpera italiana, omnipresent en la societat maonesa.


Durant el segle XVIII, Menorca, petita illa situada al bell mig de la Mediterrània occidental, és cobdiciada per diferents pobles. La seva situació i el seu extraordinari port natural la fan altament idònia per estratègies militars, logístiques i comercials. La corona britànica és qui més temps posseeix la petita terra durant el bel·licós període, propiciant, des d’ella, l’intercanvi comercial i humà entre els pobles abocats al mar.

És d’aquesta manera com l’illa rep de ple les influències culturals europees. La Il·lustració va ser present en tots els camps de la cultura, cosa que afavorí el fet que els menorquins assolissin un alt grau d’erudició. Ja dins el segle XIX, i una volta signat el Tractat d’Amiens que la traspassa a la corona espanyola, Menorca viu una gran efervescència musical. El seu passat immediat de presència i contacte amb diferents pobles, la proximitat amb Itàlia, i una fèrria afició musical inherent al caràcter dels menorquins, fan que l’illa gaudeixi d’un envejable nivell cultural.

Els capellans organistes de l’Església de Santa Maria de Maó, al llarg del segle, creen les seves obres litúrgiques fortament influenciats per l’estil romàntic-italianitzant en voga. Capdavanters en la creació musical de moda, aviat calen en l’ànima del poble menorquí, aleshores tan avesat a l’òpera italiana, omnipresent a la societat maonesa.

Les presents àries, per a veu greu (baríton o baix), són fragments que conformen una mostra significativa i cronològica d’aquelles obres que avui dia romanen custodiades als arxius de l’església, esperant ser estudiades i donades a conèixer.

El treball de rescat, adaptació i interpretació a càrrec de Tomé Olives (organista) i Lluís Sintes (baríton) ha donat fruit amb aquest recull ja ofert en diferents concerts arreu, i amb l’edició discogràfica sota el títol AVE MARIA, Romanticisme Sacramental a la Menorca del segle XIX, una tasca sense altra pretensió que la recuperació de la música patrimonial.

El concert començarà amb la inclusió d’una peça del català Ramon Carnicer, nascut a Tàrrega, donat que va viure a Maó durant la guerra del francès i va compondre una bona part de la seva obra de joventut en aquella ciutat.

PROGRAMA

 • Ramon Carnicer i Batlle (1789 – 1855)
  • SONATA N.6 *orgue sol.
 • Jaume Alaquer i Reyes (1785 – 1823)
  • INGEMISCO
 • Benet Andreu i Pons (1803 – 1881)
  • EGO SUM PANIS VIVUS
  • PRELUDI *orgue sol
  • SACRIFICIUM DEO
  • DOCEBO INIQUOS VIAS TUAS
 • Joan Fuxà i Gelabert (1829 – 1890)
  • AVE VERUM CORPUS
 • Damià Andreu i Sitges (1851 – 1935)
  • QUONIAM INIQUITATEM
  • PANIS ANGELICUS
  • GRADUAL *orgue sol
  • BONE PASTOR
 • Josep M. Pons i Melià (1882 – 1960)
  • AVE MARIA

Lluís Sintes, baríton

Nascut a Maó (Menorca) ha cantat a llocs tan emblemàtics com el Gran Teatre del Liceu, Palau de la Música Catalana o l’Auditori de Barcelona.

A l’estranger ho ha fet al Concertgebouw d’Amsterdam, Holanda, a més de França, Andorra, Itàlia, Ucraïna, Veneçuela, Perú, Xina, Japó i Estats Units. Premiat al Concurs Nacional Eugenio Marco de Sabadell, Certamen Nacional de Santander i Concurs Nacional de Sarsuela Villa de Petrer (Alacant). És posseïdor de la Lira d’Or, màxim guardó de l’Orfeó Maonès als seus fills més il·lustres.

Ha compartit escenari amb artistes de la talla de Montserrat Caballé, Josep Carreras, Jaume Aragall, Edita Gruberova, Mirella Freni, Renata Scotto, Ghena Dimitrova, Bonaldo Giaiotti o Eva Marton entre d’altres.

Ha enregistrat pels segells discogràfics Columna Música, EMI-Classics,
Naxos, TDK, RTVE-Música, Two-Corporation, Discmedi-Blau i VirginClassics.

Tomé Olives, orgue

Nascut a Maó (Menorca) és organista titular de la Catedral de Menorca des de fa 30 anys, així mateix ofereix regularment els anomenats “Matins a l’orgue” al monumental instrument de Santa Maria de Maó.

També és director de l’escola municipal de música de l’EMEA de Sant Lluís. Ha estudiat a Barcelona, Munich i Paris amb mestres com Montserrat Torrent, Klemmens Schnorr, Wolfgang Hörlin i Marie Claire Alain.

Titulat amb els títols superiors d’orgue, harmonia i composició ha ofert concerts per Europa, Estats Units, Rússia, Japó i Nova Zelanda.

Com a compositor ha estrenat diferents obres per orgue, algunes d’elles
publicades, i a participat en esdeveniments multidisciplinaris com l’Orgue Viu, El Davallament de la Creu, Katarsis. Conjuntament amb el seu fill Sergi Olives ha dissenyat el “bitecltoquart” un instrument que ofereix la possibilitat de tenir una octava de 24 notes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s