Mysteria Celestis Soni, amb Pere Olivé a la percussió i a les campanes i Josep Mateu a l’orgue.

Aquest divendres, dia 18 de novembre de 2022, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell tindrem l’ocasió de sentir un concert al nostre orgue, i al mateix temps commemorar Santa Cecília patrona de la música que s’escau la setmana següent. 

El concert duu per títol Mysteria Celestis Soni i anirà a càrrec de Pere Olivé a la percussió i a les campanes i Josep Mateu a l’orgue.

Sota el títol “Mysteria celestis soni” que fa referència a la sonoritat etèria, misteriosa i celestial de les campanes, fusionades amb el so també sempre relacionat amb el misticisme de l’orgue, aquest concert esdevé una barreja eclèctica d’instruments i estils.

Abarca un període que va des de l’època medieval, amb peces extretes del Llibre Vermell de Montserrat fins a obres de creació recent, fent una aturada en la música de l’esplendorós període barroc.

Essent protagonista la combinació d’un joc de campanes cromàtiques i l’orgue, evocant sonoritats contemplatives i màgiques, també hi podrem escoltar l’orgue combinat amb diferents instruments de percussió com les timbales i les castanyoles, en un registre més mundà i profà, on la dansa i la música de saló també hi tenen cabuda.

El concert és gratuït i no cal fer reserva prèvia, com sempre al final hi haurà unes paneres per dipositar els donatius, seran destinats a les tasques de manteniment de l’orgue.

PERE OLIVÉ

Pere Olivé és un percussionista que recull la frescor de la tradició musical oral del seu país i l’academicisme de la percussió clàssica. Es llicencia en percussió històrica i música tradicional catalana per l’ESMUC, on ha estudiat amb Pedro Estevan. Més tard amplia la seva formació a l’Schola Cantorum Basilensis (Suïsa). 

Pel que fa a l’activitat professional, combina la docència com a percussionista repertorista del departament de música tradicional de l’Esmuc amb la vida d’intèrpret, formant part dels grups Quintet Montsant, Tañer, Cobla Catalana dels Sons Essencials, So Nat Grallers de Tarragona  i Lucentum XVI.

Col·labora habitualment amb formacions de renom internacional com Le Poème harmonique, Ensemble Correspondences, La Grande Chapelle, Vespres d’Arnadí, Forma Antiqva, Hespèrion XXI i Le Concert des Nations. Ha enregistrat una trentena de CDs que van des de la música tradicional i antiga a la música contemporània.

JOSEP MATEU

Músic eclèctic i polifacètic, reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arranjador, intèrpret tant de música antiga ( organista i clavecinista ) com de música de tendències actuals ( pianista/ sintetista ) així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats.

Realitza els estudis musicals al Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona en les especialitats de piano, clavicèmbal, orgue i composició, ampliant-los amb l’assistència a nombrosos cursos de diverses i variades especialitats , amb l’ànim de satisfer el seu afany creatiu, curiós i eclèctic.

Com a intèrpret de música antiga, tant amb l’orgue com el clavicèmbal, és membre dels grups Ensemble Antiqua , Teatre de les Comèdies , Psallite Capella de Música i Salvat Ensemble. Així mateix, forma part de l’ Orquestra Simfònica Camera Musicae ( orgue i clavicèmbal ) i habitualment acompanya diversos cors i grups vocals repartits per la geografia catalana.

També col·labora amb formacions com Ensemble O vos omnes , Orquestra Simfònica Victòria dels Àngels, Orquestra Camerata XXI, Cor de la URV…

Acompanya habitualment solistes instrumentals i cantants, tant de música clàssica com tradicional i moderna; així com també presenta projectes de caire més personal.

En el camp de la fusió de l’orgue amb instruments tradicionals, tasca que l’atreu de manera especial,ha realitzat concerts en format duet amb mestres de la gralla ( Daniel Carbonell ) , cornamusa ( Cesc Sans ), viola de roda ( Adrià Grandia ) , agrupacions de ministrers ( Ço del Botafoc, … ) i orgue i percussió tradicional ( Josep Mateu Besora ).

En la vessant l’organista litúrgic, realitza la seva tasca principalment al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i a l’església de Sant Bartomeu d’Alió.

PROGRAMA:

Inperayritz de la ciutat joyosa……………………………………………Llibre Vermell de Montserrat ( s. XIV )

La bionda treçça………………………………………………………………Francesco  Landini ( ?1325 – 1397 )

Mariam Matrem………………………………………………………………Llibre Vermell de Montserrat ( s. XIV )

Batalla de 5è To …………………………………………………………….Fr. Diego da Conceiçao  ( 1.549 – 1.597 )

Sarabande………………………………………………………………………G.F. Häendel  ( 1685 – 1759 )

Marche des timballes …………………………………………………….Germans Philidor ( s.XVII )

Magnificat de Primer To , BuxWV 203 ……………………………D. Buxtehude ( 1.637 –  1.707 )

Danza del Hacha ( recopilada a “Flores de música “) …………Fr. Antoni Martín Coll  ( 1.671 – 1.734 )

Fandango  ……………………………………………………………………Anònim basc  ( s.XVIII )

Adventus cogitatio………………………………………………………….Josep Mateu ( 1976 )

Il Mano ……………………………………………………………………….Scott Robinson

Mysthikos……………………………………………………………………. Conrad Setó ( 1958 )

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s