El Vendrell i les Gralles – 2022

Aquest divendres, 14 de desembre de 2022 a les 20.00 h al Teatre Àngel Guimerà els oferim el concert Al Vendrell, les gralles coorganitzat per Temporada i l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, que és l’inici d’una sèrie de concerts de gralles que anualment s’oferiran a la vila.

La història de la música, de les festes i de la cultura del Vendrell és indissociable de les gralles i dels grallers i els timbalers, que com està ben documentat van sonar per carrers de la nostra vila gairebé de manera ininterrompuda des del segle XIX.

Seguint amb aquesta tradició i amb la voluntat d’ampliar l’espai de les gralles, en aquests concerts hi participaran tant grups de gralles emergents, com grups ja consolidats que destaquin per la seva qualitat, repertori i innovació, tot mantenint les arrels de la tradició dels grups de grallers històrics.

En aquesta edició hi participen el grup de grallers Canya d’or (Jaume Aguza i Pol Figuerola, gralla, Oriol Nicolau, gralla baixa i Òscar “Titus” Prats, timbal). Per aquesta ocasió es comptaran amb les col·laboracions de Daniel Carbonell, gralla i de Ya-Nung Huang, suona provinent de Taiwan.

Complementàriament cada any l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, encarregarà una composició per a gralles, la qual s’estrenarà durant el concert.

La peça que s’estrena aquest divendres és Notes líquides, de Marta Pujadas, és la segona de la col·lecció de partitures Al Vendrell, les gralles, que vam iniciar l’any passat, concert rere concert anirem completant perquè formin part del repertori graller.

Per poder assistir al concert cal fer la reserva prèvia a través de la següent pàgina: https://temporada.koobin.cat/index.php?action=PU_evento&Ev_id=230

Al Vendrell, les gralles és un concert de gralles que Temporada i l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell ofereixen anualment a la vila.

La història de la música, de les festes i de la cultura del Vendrell és indissociable de les gralles i dels grallers i els tambalers, que com està ben documentat, han sonat pels carrers i places de la nostra vila gairebé de manera ininterrompuda des del segle XIX.

Seguint amb aquesta tradició i amb la voluntat d’ampliar l’espai de les gralles, en aquests concerts hi participen tant grups de gralles emergents, com grups ja consolidats que destaquen per la seva qualitat, repertori i innovació, tot mantenint les arrels de la tradició dels grups de grallers històrics.

…..

Canya d’Or

Jaume Aguza, gralla, Pol Figuerola, gralla, Oriol Nicolau, gralla baixa, Òscar “Titus” Prats, tambal . Amb la col·laboració de Ya-Nung Huang, suona (Taiwan)

El Guindella, vals-jota, del repertori dels grallers Els Bastarons de Vila-rodona, final s. XIX – princ. s. XX.

La mirada d’en Marcello, Lluis Llach, 1991. Arranj. Josep M. Mayol.

Entradilla Cabañales/Diabulus in dulzaina, Alberto Jambrina Leal, 1991. Primer premi del Certamen de Composición Musical para Dulzaina “Agapito Marazuela”, Segovia. Arranj. Josep M. Mayol. 

La bomba, Mateu Fletxa, 1581 i La brosse, Pierre Attaingnant, 1529. Arranj. Josep M. Mayol.

Czardas, Vittorio Monti, 1904. Arranj. Josep M. Mayol.

Clarins del rei Jaume, Daniel Carbonell, 1995.

El Vetoven, Albert Carbonell, 2003.

La Sevillana, vals-jota, Josep Escofet i Duran. Del repertori dels grallers Els Bastarons de Vila-rodona, final s. XIX – princ. s. XX.

La tumbona, Jaume Aguza Sañé, 2008.

Only you, Vince Clarke i Yazoo, 1982. Arranj. Miquel Benito.

Mahala, mix, Fanfare Ciocarlia i Besh o droM. Arranj. Josep M. Mayol.

El Cerezo Rosa, Louis Guillaume  Guglielmi, Louiguy, 1950. Lletra de Jaques Larue. Arranj. Josep M. Mayol.

Notes líquides, Marta Pujadas i Garriga, 2022. Obra encàrrec de Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell. Estrena.

Notes líquides és l’obra per a gralles que l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell va encarregar al músic Marta Pujadas i Garriga per ser estrenada en el Segon concert Al Vendrell, les gralles del 14 d’octubre de 2022. Aquesta obra és la segona de la col·lecció de partitures per a gralla que any rere any, concert rere concert s’aniran encarregant, estrenant i editant perquè formin part del repertori graller.

Marta Pujadas i Garriga

Nascuda a Vilanova i la Geltrú s’ha format en el món de la composició i la instrumentació de la mà de músics de diferents àmbits com Joan Moliner, Víctor Solé, Joan Elias o Marcos Fernández-Barrero. Ha rebut diversos premis de composició, com el segon premi de composició de joves intèrprets del Liceu (2019). Autora de diversos balls d’acompanyament d’elements festius d’arreu de Catalunya i de diverses sardanes. Forma part dels grups Clau de Mar, Inxa Brass Band i de la Cobla de les Hores. Ha estat professora de sac de gemecs i de gralla a l’Aula de Sons i coordinadora de l’Escola Municipal de Música de l’Arboç.

Notes líquides 

La composició Notes líquides de Marta Pujadas i Garriga presenta un discurs que parteix d’unes cèl·lules musicals inicials tant petites, com poden ser unes gotes d’aigua, però que van evolucionant cada vegada en material musical més gran per oferir una experiència concertística i cambrística. Presenta així un discurs melòdic i rítmic on es desenvolupen motius i gests temàtics que evolucionen al llarg de l’obra per generar, amb el suport d’una harmonia i textura molt personal, artesanal i variada, nou material encomanadís per l’oient que mai arriba a abandonar la seva essència i tret característic presentat a l’inici de la peça. Aquest fet queda reforçat amb una reexposició del material inicial reelaborat per a finalitzar l’obra.

A més a més, una escriptura idiomàtica i cambrística que potencia les possibilitats instrumentals d’un ensemble tradicional català (amb gralles i percussió) i dota al conjunt de l’obra d’una combinació única que ofereix una experiència original i al mateix temps eclèctica, a un oient tant d’una sala de concerts com de qualsevol altre àmbit.

Marcos Fernández-Barrero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s