Aquest divendres, dia 23 de setembre de 2022, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell tindrem l’ocasió de sentir un concert al nostre orgue, acompanyat d’escultures, acció artística i fotografies sota el títol Bach i un Pegàs –Variacions Goldberg BWV 988 –.
El concert anirà a càrrec de Dani Espasa a l’orgue, Marina Durany, artista que ha fet les escultures i l’acció artística i Víctor Merencio, que ha realitzat les fotografies.
J. S. Bach va escriure Les Variacions Goldberg per a clavicèmbal. Van ser un encàrrec del comte Hermann Carl von Keyserlingk perquè les toquessin durant les seves nits d’insomni.
El concert «Bach i un Pegàs» no té cap intenció d’adormir-vos, sinó de fer un viatge profund i espiritual. Marina Durany ha fet una interpretació escultòrica de Les Variacions Goldberg. Un total de 31 escultures, totes elles pegassos, fetes principalment amb paper.
El concert «Bach i un Pegàs» no té cap intenció d’adormir-vos, sinó de fer un viatge profund i espiritual. Marina Durany ha fet una interpretació escultòrica de Les Variacions Goldberg. Un total de 31 escultures, totes elles pegassos, fetes principalment amb paper.
Les escultures seran exposades dins de l’església i alhora projectades. Víctor Merencio ha estat el responsable del treball fotogràfic.
Per als amants, o per als que encara no ho sou, de Les Variacions Goldberg, ens trobem davant l’ocasió única de poder escoltar-les a mans de Dani Espasa i per a un gran instrument, l’orgue.
El concert és gratuït i no cal fer reserva prèvia, com sempre al final hi haurà unes paneres per dipositar els donatius, seran destinats a les tasques de manteniment de l’orgue.
Dani Espasa
Nascut a la Canonja, va estudiar piano als Conservatoris de Tarragona i Barcelona, i arquitectura a l’UPC de Barcelona.
Ha treballat com a compositor, pianista i director musical de teatre, dansa i televisió. També ha composat, realitzat arranjaments i acompanya en directe a Maria del Mar Bonet i Lídia Pujol.
Ha dirigit l’ensemble de música contemporània Bcn216, i ha estrenat i enregistrat peces per a piano del compositor Joan Albert Amargós i Enric Granados.
Des del 2003 és pianista i clavecinista col·laborador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb qui ha enregistrat com a solista pels segells Naxos, Harmonia Mundi i BIS Records.
Després de completar els estudis de clave i baix continu amb Béatrice Martin a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), inicia una intensa activitat en grups de música barroca, renaixentista i medieval, col·laborant amb grups com Hespèrion XXI, Le Concert des Nations, l’Acadèmia 1750, Mala Punica, La Hispanoflamenca, Les sacqueboutiers de Toulouse i La Caravaggia.
Ha actuat en prestigiosos festivals de música i sales de concerts d’Europa, Amèrica i Àsia.
Des del 2005 és director de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí.
Actualment, és professor d’Improvisació i Música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Marina Durany
Artista multidisciplinària, nascuda a Badalona i establerta actualment al Baix Penedès. El seu cant per a tot és: «No hi ha res escrit allà on hi ha la llibertat». De petita comença a estudiar música en un conservatori i acaba dos superiors i dos màsters de flauta travessera i traverso a Amsterdam. Ha participat en orquestres com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquesta Ciudad de Granada, l’Orquesta Sinfónica de Galicia, l’Orquestra Simfònica del Vallès; orquestres de música antiga com Al Ayre Español, Bach Zum Mitsingen, Bachvereniging i Harmony of Nations, i actualment és flauta solista de Vespres d’Arnadí i l’Orquestra Barroca Catalana. Es considera animal mediterrani i si pogués no tindria nom. Li preocupa que ens deixem a la cuneta gent amb tanta sensibilitat, només per no poder suportar la violència de la competitivitat i el ritme estrident de la societat que hem creat.
L’any 2011 la pintura entra a la seva vida, de manera estrictament autodidacta. Sense mai deixar la música, crea amb tots aquells elements que troba: pedres, fang, paper, fusta, tintes,… i també amb les paraules; escriu tot d’històries sovint relacionades amb les seves pintures, escultures o titelles. Creu que si algú li vol posar una etiqueta que sigui la de trobadora. Ha creat dos espectacles de música antiga, «Bach i la immensitat» amb el clavicinista Dani Espasa, i «La llum de Mozart», amb corda i flauta.
Tots dos espectacles integren música, paraula i imatges tant de pintura com d’escultura. Ha il·lustrat el llibre Pluja daurada (reflexions espirituals), de Xavier Bertran. A més de fer exposicions, ha pintat en directe amb els Barcelona Clarinet Players a l’Auditori de Barcelona i, dins el Festival de Vespres d’Arnadí, a l’òpera Apol·lo i Dafne de Haendel.
Aquest 2020 ha creat quatre contes infantils: El barret del sol, El vol d’en Pol, El cant de mil ocells i El llop sense nom. Creu fermament que escoltant la sensibilitat humana podem fer del món un lloc millor.