«Bach i un Pegàs» Variacions Goldberg, BWV 988 amb Dani Espasa a l’orgue

Aquest divendres, dia 23 de setembre de 2022, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell tindrem l’ocasió de sentir un concert al nostre orgue, acompanyat d’escultures, acció artística i fotografies sota el títol Bach i un Pegàs –Variacions Goldberg BWV 988 –.

El concert anirà a càrrec de Dani Espasa a l’orgue, Marina Durany, artista que ha fet les escultures i l’acció artística i Víctor Merencio, que ha realitzat les fotografies.

J. S. Bach va escriure Les Variacions Goldberg per a clavicèmbal. Van ser un encàrrec del comte Hermann Carl von Keyserlingk perquè les toquessin durant les seves nits d’insomni.
El concert «Bach i un Pegàs» no té cap intenció d’adormir-vos, sinó de fer un viatge profund i espiritual. Marina Durany ha fet una interpretació escultòrica de Les Variacions Goldberg. Un total de 31 escultures, totes elles pegassos, fetes principalment amb paper.

El concert «Bach i un Pegàs» no té cap intenció d’adormir-vos, sinó de fer un viatge profund i espiritual. Marina Durany ha fet una interpretació escultòrica de Les Variacions Goldberg. Un total de 31 escultures, totes elles pegassos, fetes principalment amb paper.

Les escultures seran exposades dins de l’església i alhora projectades. Víctor Merencio ha estat el responsable del treball fotogràfic.

Per als amants, o per als que encara no ho sou, de Les Variacions Goldberg, ens trobem davant l’ocasió única de poder escoltar-les a mans de Dani Espasa i per a un gran instrument, l’orgue.

El concert és gratuït i no cal fer reserva prèvia, com sempre al final hi haurà unes paneres per dipositar els donatius, seran destinats a les tasques de manteniment de l’orgue.

Dani Espasa
Nascut a la Canonja, va estudiar piano als Conservatoris de Tarragona i Barcelona, i arquitectura a l’UPC de Barcelona.
Ha treballat com a compositor, pianista i director musical de teatre, dansa i televisió. També ha composat, realitzat arranjaments i acompanya en directe a Maria del Mar Bonet i Lídia Pujol.
Ha dirigit l’ensemble de música contemporània Bcn216, i ha estrenat i enregistrat peces per a piano del compositor Joan Albert Amargós i Enric Granados.
Des del 2003 és pianista i clavecinista col·laborador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb qui ha enregistrat com a solista pels segells Naxos, Harmonia Mundi i BIS Records.
Després de completar els estudis de clave i baix continu amb Béatrice Martin a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), inicia una intensa activitat en grups de música barroca, renaixentista i medieval, col·laborant amb grups com Hespèrion XXI, Le Concert des Nations, l’Acadèmia 1750, Mala Punica, La Hispanoflamenca, Les sacqueboutiers de Toulouse i La Caravaggia.
Ha actuat en prestigiosos festivals de música i sales de concerts d’Europa, Amèrica i Àsia.
Des del 2005 és director de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí.
Actualment, és professor d’Improvisació i Música de cambra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Marina Durany
Artista multidisciplinària, nascuda a Badalona i establerta actualment al Baix Penedès. El seu cant per a tot és: «No hi ha res escrit allà on hi ha la llibertat». De petita comença a estudiar música en un conservatori i acaba dos superiors i dos màsters de flauta travessera i traverso a Amsterdam. Ha participat en orquestres com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquesta Ciudad de Granada, l’Orquesta Sinfónica de Galicia, l’Orquestra Simfònica del Vallès; orquestres de música antiga com Al Ayre Español, Bach Zum Mitsingen, Bachvereniging i Harmony of Nations, i actualment és flauta solista de Vespres d’Arnadí i l’Orquestra Barroca Catalana. Es considera animal mediterrani i si pogués no tindria nom. Li preocupa que ens deixem a la cuneta gent amb tanta sensibilitat, només per no poder suportar la violència de la competitivitat i el ritme estrident de la societat que hem creat.
L’any 2011 la pintura entra a la seva vida, de manera estrictament autodidacta. Sense mai deixar la música, crea amb tots aquells elements que troba: pedres, fang, paper, fusta, tintes,… i també amb les paraules; escriu tot d’històries sovint relacionades amb les seves pintures, escultures o titelles. Creu que si algú li vol posar una etiqueta que sigui la de trobadora. Ha creat dos espectacles de música antiga, «Bach i la immensitat» amb el clavicinista Dani Espasa, i «La llum de Mozart», amb corda i flauta.
Tots dos espectacles integren música, paraula i imatges tant de pintura com d’escultura. Ha il·lustrat el llibre Pluja daurada (reflexions espirituals), de Xavier Bertran. A més de fer exposicions, ha pintat en directe amb els Barcelona Clarinet Players a l’Auditori de Barcelona i, dins el Festival de Vespres d’Arnadí, a l’òpera Apol·lo i Dafne de Haendel.
Aquest 2020 ha creat quatre contes infantils: El barret del sol, El vol d’en Pol, El cant de mil ocells i El llop sense nom. Creu fermament que escoltant la sensibilitat humana podem fer del món un lloc millor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s