“Recital Bach” – Lorenzo Ghielmi

Divendres, 15 de juliol de 2022 a les 20:30 hores

Dir que Casals estava enamorat de l’orgue de la seva ciutat natal es queda curt. El va fer restaurar dues vegades, tenint cura de conservar-ne els meravellosos colors originals. En una entrevista del 1972, va dir que era el seu orgue preferit del món i que no havia trobat registres tan suaus enlloc.

Lorenzo Ghielmi és una de les grans figures de la música renaixentista i barroca. Musicòleg eminent, ha dedicat un llibre a Nikolaus Bruhns, un dels precursors i inspiradors de Bach, i ha escrit molt sobre el mateix Bach. Pedagog reconegut, fa classes a Basilea i Milà. Cofundador del Giardino Armonico, l’any 2005 va crear un altre conjunt destacat, la Divina Armonia. La seva discografia ha rebut múltiples premis. El seu instrument preferit és l’orgue. És el titular de l’orgue Arhendt de la basílica de San Sempliciano de Milà. Per retre homenatge a Pau Casals, ha optat per fer un recital íntegrament dedicat a Bach.

Lorenzo Ghielmi, orgue

Lorenzo Ghielmi fa anys que es dedica a l’estudi i a l’interpretació de música renaixentista i barroca. És un dels intèrprets més exitosos de l’orgue i el clavecí de l’obra de Bach.
Fa concerts per tot Europa, Rússia, Japó, Corea i el continent Americà. Ha realitzat nombroses gravacions per la ràdio amb una extensa discografia (Passacaille, Winter & Winter, Harmonia mundi, Teldec).

Ha publicat un llibre sobre Nicolaus Bruhns, articles i estudis sobre la construcció d’orgues del segles setze i disset, sobre la interpretació de l’obra de Bach i altres compositors del període barroc.
És professor d’orgue, clavecí i conjunts musicals a la Civica Scuola de Musica de Milà. Del 2006 al 2015 va ser catedràtic d’orgue a la Schola Cantorum de Basilea.
És l’organista titular de l’orgue d’Ahrend de la basílica de San Simpliciano a Milà, on interpreta l’obra completa per a orgue de J.S. Bach.
Forma part del jurat en nombrosos concursos internacionals d’orgue i importants institucions musicals li confien conferències i classes magistrals.

També ha supervisat la construcció de diversos orgues nous, entre ells el gran instrument de la Catedral de Tòquio.
El 1985 va ser un dels fundadors del Giardino Armonico. El 2005 va formar el conjunt La Divina Armonia, amb qui ha realitzat diferents concerts a molts festivals d’Europa i del Japó.

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
* Fantasia en Do major BWV 573
* Coral “Nun komm der Heiden Heiland” (Vine, salvador dels gentils) BWV 659
* Sonata per a violí en Re menor BWV 1001 (versió per a orgue): Adagio, Fuga, Siciliana i Presto
* Preludi i Fuga en La menor BWV 543
* Aria variata alla maniera italiana en La menor BWV 989
* Coral “Schmücke dich o liebe Seele” (Engalana’t, ànima estimada) BWV 654
* Toccata, Adagio i Fuga en Do major BWV 564

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s