Juan de la Rubia: Improvisacions sobre “La passió de Joana d’Arc” de Dreyer

Aquest divendres, dia 17 de juny de 2022, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell tindrem l’ocasió de veure la pel·lícula muda La Passió de Joana d’Arc amb les improvisacions a l’orgue del prestigiós i gran organista Juan de la Rubia.

El concert és gratuït i no cal fer reserva prèvia, com sempre al final hi haurà unes paneres per dipositar els donatius, que durant tota la temporada aniran destinats a ajudar al poble ucraïnès.

Aquest concert per causes alienes a l’organització NO serà retransmès ni per les xarxes de l’orgue, ni per Televisió El Vendrell.

Per acabar, els citem una breu explicació de la pel·lícula i els adjuntem el cartell del concert.

<<La passió de Joana d’Arc (en francès, La Passion de Jeanne d’Arc) és una pel·lícula muda francesa de 1928 del director i guionista danès Carl Theodor Dreyer, protagonitzada per Maria (o Renée) Falconetti. Narra el processament de l’heroïna francesa Joana d’Arc davant la Inquisició. Es basa en la documentació autèntica del judici de Joana d’Arc.

És àmpliament considerada com una fita del cinema, sobretot per la seva producció, la direcció de Dreyer i l’actuació de Falconetti, que ha estat descrita com una de les millors de la història del cinema. La pel·lícula resumeix el temps en el qual Joana d’Arc va estar captiva dels anglesos, representant el seu enjudiciament i execució.

El director de cinema danès Dreyer va ser convidat a fer una pel·lícula a França per la Société Générale des Films i va triar fer una pel·lícula sobre Joana d’Arc degut a la seva renovada popularitat a França. Dreyer va passar més d’un any investigant a Joana d’Arc i les transcripcions del seu judici abans d’escriure el guió. Dreyer va triar a l’actriu de teatre Falconetti com Joana en el seu únic paper principal al cinema. La interpretació de Falconetti i la devoció al paper durant la filmació s’han fet llegendaris entre els estudiosos del cinema.

La pel·lícula es va rodar en un enorme estudi de ciment modelat sobre arquitectura medieval per a representar de manera realista la presó de Ruan. La pel·lícula és coneguda per la seva cinematografia i l’ús de primers plans. Dreyer no va permetre als actors portar maquillatge i va usar dissenys d’il·luminació que van fer als actors semblar més grotescos.

Va ser un gran èxit de crítica quan es va llançar per primera vegada i ha estat considerada constantment una de les millors pel·lícules realitzades des de 1928.>>

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s