Els registres de l’orgue, el color de les veus: Cor Zóngora

Aquest divendres, dia 18 de març de 2022, a les 20.30 h a l’església de Sant Salvador del Vendrell comencem la programació 2022 a l’Orgue del Vendrell, en aquesta ocasió tindrem el goig de sentir un concert molt vendrellenc embolcallat amb molt de talent femení.

A càrrec del Cor Zóngora (cor de noies de l’Escola Municipal de Música Pau Casals), Yasmín El Farhi Medina (solista), Montserrat Vidal Ribas (flauta), Jonatan Carbó (orgue) i sota la direcció musical de Montserrat Meneses, ens endinsarem en un concert sota el lema Els registres de l’orgue, el color de les veus, amb un subtítol que ens desvetlla que hi podrem sentir: Cants a la Mare de Déu i Messe Modale En Septuor de Jehan Alain (1911-1940).

En la presentació del projecte el Cor Zóngora ens van escriure les següents paraules:

L’orgue i la veu són avui els protagonistes del programa que us presentem. Dos instruments rics, complexos i amb un ventall de registres infinits.

A través d’aquests dos instruments —tan diferents pel que fa a les dimensions o la manera de fer-los sonar com semblants per les diverses sonoritats que se’n pot extreure — farem un petit recorregut sonor pel segle XX, començant amb obres dels compositors vendrellencs Benvingut Socias, Pau Casals i Agustí Cohí Grau, i acabant amb el compositor i organista francès Jehan Alain. Tots aquests músics s’encavalquen en el temps, i a través de les seves obres sentirem com ha evolucionat l’escriptura tant coral com organística i la concepció sonora de la música.

Començarem amb un bloc dedicat als diversos cants a la Mare de Déu.

El culte a la Verge Maria és sens dubte una font d’inspiració per als compositors de tots els temps. Són incomptables les obres escrites dedicades a la Mare de Déu. Al llarg dels segles trobem un ampli repertori, i també molt variat, basat en textos marians: Ave Maria, Salve Regina, Regina Caeli, Alma Redemptoris Mater, etc.

A la primera part del programa en sentireu una petita mostra, començant per la senzillesa de l’O Salutaris per a orgue i veu solista de Benvingut Socias i acabant amb l’Ave Generosa del compositor noruec Ola Gjeilo, una obra escrita a capella amb una gran riquesa harmònica i amb un color que contrasta molt amb les primeres obres del programa.

En la segona part del concert us oferim la Messe modale en septuor per a cor, flauta i orgue del Jehan Alain, compositor i organista francès nascut al 1911 i mort amb només 29 anys al front, en plena Segona Guerra Mundial. Deixeble d’orgue de Marcel Dupre, i de composició de Paul Dukas i Jean Roger Ducasse, va ser organista de l’Església de Sant Nicolau a Maisons-Laffite a París. Malgrat viure pocs anys, ens va deixar una obra extensa de més d’un centenar i mig de títols –majoritàriament amb l’orgue com a protagonista– en què hi ressonen les influències de molts dels grans músics francesos, com ara Debussy i Messiaen.

El concert és gratuït i no cal fer reserva prèvia, com sempre al final hi haurà unes paneres per dipositar els donatius, que durant tota la temporada aniran destinats a ajudar al poble ucraïnès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s