Suspès el concert de Bernard Foccroulle del Festival Internacional Pau Casals del Vendrell per raons de Salut

Per tocar l’orgue que tant estimava Casals, el que sembla més natural és convidar el gran organista belga Bernard Foccroulle, que comparteix els ideals de Casals de democràcia, pau i justícia i que està estretament compromès amb la vida política i social.

Els dos comparteixen una passió per Bach, de qui Foccroulle ha fet unes gravacions completes, una de les referències més grans de la discografia (16 CD de Ricercar). Casals admirava la humilitat de Bach quan s’inspirava en els seus referents, de qui fins i tot copiava a mà les seves obres. No en va tenir prou amb la música alemanya, i es va obrir a la francesa i italiana. Aquestes influències, transcendides pel seu geni, el van convertir en un músic de renom universal.

Bernard Foccroulle, qui aprecia l’orgue del Vendrell que va poder tocar en un viatge anterior a Catalunya, ha creat un programa que hauria encantat Casals, que comença per les seves fonts d’inspiració italianes, franceses i nord-alemanyes i acaba amb la Fantasia i fuga en sol menor, BWV 542, una de les seves obres més misterioses, de la qual no ha sobreviscut cap manuscrit.

Programa:

Girolamo FrescobaldiToccata quinta con i pedali
Johann PachelbelXacona en Re
Nicolas de Grigny: Fuga a 5 sobre “Ave maris Stella”
Georg BöhmVater unser im Himmelreich
Dietrich BuxtehudeToccata en Fa, BuxWV 156
Johann Sebastian BachPartite diverse sobre “O Gott, du frommer Gott”, BWV 767
Johann Sebastian BachTrio sobre “Allein Gott in der Höh sei Her”, BWV 676
Johann Sebastian Bach: Dies sind die heil’gen zehn Gebot, BWV 678
Johann Sebastian BachFantaisia i fuga en Sol menor, BWV 542

Entrada: 15 € / 10 € descompte

BIOGRAFIA:

Bernard Foccroulle va néixer a Lieja (Bèlgica) el 1953. Va començar la seva carrera internacional com a organista a mitjans dels anys setanta, tocant un ampli repertori des del Renaixement fins a la Música Contemporània. Ha interpretat moltes estrenes mundials de compositors com Philippe Boesmans, Brian Ferneyhough, Betsy Jolas, Xavier Darasse, Jonathan Harvey, Pascal Dusapin; al mateix temps, va enregistrar obres mestres del repertori d’orgue, des de Francisco Correa de Arauxo fins a Charles Tournemire, des de Heinrich Scheidemann fins a Dietrich Buxtehude.

Als anys vuitanta fou membre fundador del Ricercar Consort, dedicat principalment a la música barroca alemanya.

La seva discografia com a solista inclou més de quaranta CD. Entre 1982 i 1997, va gravar les obres completes per a orgue de Johann Sebastian Bach per al segell Ricercar. Per a aquests enregistraments, va triar acuradament els instruments històrics més ben conservats. Des de llavors ha dedicat la major part del seu temps com a intèrpret a l’Escola d’Alemanya del Nord. El 2007, el seu enregistrament de les obres d’orgue completes de Dietrich Buxtehude va guanyar el Diapason d’Or i el Grand Prix de l’Académie Charles Cros entre altres premis.

A més de recitals d’orgue en solitari a tot el món, toca regularment amb cantants, amb cornetistes com Jean Tubéry i Lambert Colson, així com amb el cantant palestí i llaütista Moneim Adwan. Un altre aspecte important de l’obra de Bernard Foccroulle és la combinació de la música d’orgue amb altres formes d’art, per exemple, la seva col·laboració amb els coreògrafs Jan Fabre (Preparatio mortis) i Salva Sanchis. Un dels seus projectes actuals més destacats és Darkness and Light, en col·laboració amb la videoartista australiana Lynette Wallworth.

Mentre continuava la seva carrera com a organista, va passar a ser director de l’òpera de Brussel·les La Monnaie el 1992, ocupant aquest càrrec fins al 2007. El 1993 va fundar l’Associació Cultura i Democràcia, que fa campanyes per a una participació àmplia en la vida cultural. Ha estat director del Festival d’Aix-en-Provence des del 2007 fins al 2018. El 2017 va obtenir el Premi al Lideratge als International Opera Awards de Londres.

Des del 2010, Bernard Foccroulle és professor d’orgue al Conservatoire Royal de Musique de Brussel·les.

Com a compositor, Bernard Foccroulle ha escrit obres per a soprano i orquestra (Am Rande der Nacht de Rilke), per a baríton i conjunt de música de cambra (Due de De Luca …), per a soprano, baríton i conjunt de música de cambra (E vidi quattro stelle del Purgatori de Dante), soprano i piano (Quatre mélodies d’après Verlaine). Zauberland, un cicle de melodies per a soprano i piano sobre poemes de Martin Crimp, s’estrenà al Théâtre des Bouffes du Nord de París l’abril de 2019, escenificat per Katie Mitchell.

També ha compost un cicle de peces per a orgues històrics (CD AEON, Diapason d’Or 2016).

Les seves composicions estan publicades per Henry Lemoine, Ricordi i Doblinger.

És autor de La naissance de l’individu dans l’art (Grasset, 2003), que va ser escrita en col·laboració amb Robert Legros i Tzvetan Todorov. També va publicar dos llibres fets d’entrevistes: Entre passion et résistance (Labor, 2005) i Faire vivre l’opéra, un art qui donne sens au monde (Actes Sud, 2018)

És Doctor Honoris Causa de la Universitat de Mont-real i d’Aix-Marseille Université.

Descarregar el programa del Festival

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s