Orgue i Espiritualitat: Concert d’orgue i Cant

Aquest divendres a les 20.30 h a l’església tindrem el plaer d’escoltar la soprano vendrellenca Griselda Ramón, el tenor Josep Antón González i acompanyats per l’Àlex Jordi a l’orgue, en un concert molt especial en què combinaran els solos amb el duet i alguna peça d’orgue sol sota el lema L’orgue i l’espiritualitat en la música.

Els intèrprets d’aquest concert ens han fet arribar les següents paraules i reflexions sobre el que podrem sentir aquest divendres:

Orgue i Espiritualitat són dues paraules que van agafades de la mà. L’orgue és, des de fa molts segles, l’instrument que omple totes les celebracions litúrgiques per excel·lència. És un element més en moltes esglésies i catedrals de tot el nostre territori. Els seus sons i varietat de registres ens transporten a sentiments i sensacions profundes, sempre amb l’aire com a vehicle de transmissió.

Potser d’aquí surti aquesta inspiració, aquesta espiritualitat musical en tants i tants compositors que han elevat la seva música a categoria de pregària. “Cantar és pregar dues vegades” diu la coneguda frase atorgada a Sant Agustí.

Avui us proposem escoltar algunes de les peces més conegudes de la Música Sacra. La majoria segur que les reconeixereu i no necessiten presentació. Altres les hem inclòs en el programa per voluntat pròpia.

En el recorregut musical d’aquest concert es podran escoltar per exemple:

“O salutaris Hostia” amb lletra d’Eudald Serra i música de Benvingut Socias, per ser obra d’un il·lustre vendrellenc, també la “Cançó a la Verge” amb lletra de Josep Maria Rovira i música de Pau Casals.

La cançó de “Santa Maria del Mar” de Josep Antón González que apareix en un moment determinat d’inspiració, com si fos una llavor que sent la necessitat de desenvolupar i donar forma.

També escoltarem una peça per a orgue sol: “Elevazione” de D.Zipolli.

I com l’Espiritualitat transgredeix a vegades la frontera d’allò que a primera vista no ha nascut per a determinats motius, al final del concert escoltaran dues peces ben conegudes: L’Intermezzo de l’òpera “Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni que es féu tan famosa que acabà convertida en pregària d’Ave Maria i un conegut fragment de la “Simfonia del Nou Món” d’A. Dvorack; “Un cant d’esperança cap a una nova societat i un nou món més just” segons la lletra en català de Josep Antón González.

Esperem que fruïu del concert i d’aquesta música carregada de sentiments i pregària.

La Griselda Ramón va néixer al Vendrell i és professora de cant i intèrpret vocal. Va ser fundadora de la cooperativa musical “Operaílica” que es dedicava principalment a difondre el patrimoni musical del Modernisme Català.  Fruit d’aquest treball, els últims anys ha format el duet “La Veu Humana” amb el pianista Àlex Jordi amb qui ha continuat la seva tasca de difusió d’aquest patrimoni. També ha col·laborat molts anys en l’espectacle barceloní “Òpera Y Flamenco” i ha actuat en escenaris com el Palau de la Música, el Mercat de les Flors, el Born, el MNAC o el TNC.

El Josep Antòn González neix a Barcelona on cursa els estudis de solfeig  i violí al Conservatori Municipal de Música. Posteriorment, inicia els seus estudis de cant al Conservatori de Tarragona. Ha estat alumne dels professors Juan Oncina i Pedro Lavirgen i ha participat en nombrosos cursos de cant i òpera amb Gino Becchi, Enriqueta Tarrés, Carmen Bustamante, Ana Maria Iriarte i Yerzi Artis…, entre d’altres. És fundador de la companyia Lírics, que durant diversos anys va interpretar l’espectacle “La Màgia de la Sarsuela” per Catalunya i Espanya.

Ha actuat com a solista en diverses obres d’oratori i ha ofert concerts amb orgue a l’Aleixar, Tortosa, Morella, La Sénia, Santes Creus, etc.

Actualment ha engegat el projecte “Trobadors de Lluna” amb 5 membres amb composicions pròpies.

L’Àlex Jordi va néixer a Barcelona, ha estudiat piano al Conservatori Municipal de Barcelona amb Lluís Avendaño, també ha rebut classes particulars de la mà de Jordi Camell, Àngel Soler…, entre altres. Ha estat molts anys professor de piano al Col·legi Alemany de Barcelona i és organista de la parròquia alemanya de la mateixa ciutat, i també de la parròquia del Vendrell. La majoria de la seva trajectòria pianística, l’ha desenvolupat com a acompanyant, ja sigui d’instruments com la flauta i el violí o bé  de solistes vocals. Treballa sovint amb la soprano Griselda Ramón, amb qui ha format el duet “La Veu Humana”, especialitzat en música del Modernisme Català.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s