Entre el Bronze del cel i l’estany de la terra

Organista: Carlos Arturo Guerra Parra
L’orgue i les campanes del Vendrell

Divendres, 6 de novembre a les 20:30 hores per
Televisió del Vendrell
Facebook de l’orgue del Vendrell
i canal de Youtube de l’orgue del Vendrell:

PROGRAMA

Trivium (1988)Arvo Pärt (1935 -)
Etude nº1 ‘Harmonies’ (1967)György Ligeti (1923 – 2006)
Vater unser im Himmelreich – koraal en 4 variaties (2004)Toon Hagen (1959 -)
Volumina (1961)György Ligeti (1923 – 2006)
Pari Intervalo (1976)Arvo Pärt (1935 -)

Un concert original, diferent, titulat “Entre el bronze del cel i l’estany de la terra“. El so de les campanes, i els diferents plens de l’orgue esdevindrà una conjugació en el que es podrà sentir obres d’autors del segle XX, com Györgi Ligeti, Arvo Pärt o Toon Hagen.

El títol del concert d’avui, evidencia la relació sonora de les campanes, que la seva principal funció no és la de fer música, amb l’orgue, un instrument musical amb una immensa sonoritat, registres, tubs, …

La singularitat del concert d’avui és la d’aconseguir que el toc de les campanes s’acosti a la música i que l’orgue deixi la “música” de banda i tregui una sonoritat com mai l’hem sentit, en especial a les obres d’en Ligeti.

En l’obra Volumina de Ligeti, escoltarem l’orgue al màxim de la seva amplitud sonora, i ens sorprendrà la capacitat d’aire del nostre orgue per poder interpretar aquesta peça seguint les indicacions molt minucioses del mateix autor, amb una exploració sonora sense precedents. Al contrari que l’obra Harmonies del mateix autor, que escoltarem l’orgue amb la mínima pressió i consum d’aire possible, aconseguint uns efectes sonors que es fusionen amb el so de les campanes sense poder distingir qui és qui.

La complexitat tècnica d’interpretar aquestes obres, que són molt difícils de programar, i combinant orgue i les campanes a dalt del campanar, fa que sigui un esdeveniment que difícilment el podrem repetir. La combinació de l’orgue i de campanes, és pràcticament inèdita.

Gaudiu d’aquest concert amb la ment oberta, per experimentar noves sensacions amb la joia del Vendrell.

Per causes de força major originades per l’alerta sanitària del covid19, aquest concert es farà no presencial.

Recomanen l’ús d’auriculars per tenir la millor audició. El concert està produït per escoltar-lo en 3D, amb tecnologia “Ambisionics” i així poder apreciar els efectes espacials de l’orgue i de les campanes

Carlos Arturo Guerra Parra, és l’organista titular de la Catedral de Conca. Es va formar en l’orgue principalment amb Anselmo Serna, Oscar Candendo, Juan de la Rubia, Pavel Černý i Jaroslav Tuma.

De 2014 a 2018 va ser professor d’orgue al Conservatori Professional de Música Arturo Soria de Madrid, i professor al Conservatori Superior de Salamanca durant el període 2019/20.

Actualment col·labora amb Lucie Záková en la creació de l’Acadèmia d’Orgue Online, la primera acadèmia d’orgue exclusivament en línia per a tot el camp de parla hispana. Des de 2015 treballen en diversos projectes pedagògics de la província de Conca per apropar la interpretació a tots els públics, tant en els òrgans històrics de Cardenete, Belmonte, com en la mateixa Catedral. Tots dos col·laboren activament en l’organització de “Música a la Catedral” a la Catedral de Conca.

Músic interdisciplinari, forma part de FuzzyGab 4, un grup de recerca de la Universitat de Castella-la Manxa al voltant de la música electroacústica, interfícies humanes i nous paradigmes educatius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s