Sonata per la pau: Concert de viola i orgue

El proper divendres 16 d’octubre a les 20.30 hores a l’església del Vendrell concert a càrrec de la Núria Pastor, viola i Jonatan Carbó, orgue

Sonata per a la Pau

Així hem anomenat la Sonata en Re Major BWV 1028 de J.S. Bach, obra que Casals va interpretar a la seu de les Nacions Unides l’octubre de 1958 i que serà l’eix central del concert que oferirem.

En aquest, volem fer un doble homenatge: al cèlebre violoncel·lista i al cantor de Leipzig. De Casals, volem recordar-ne el clam a la justícia, la pau i la llibertat. De Bach, reivindicar el seu llegat musical que “igual que la natura, és un miracle!”.

Des del redescobriment de Bach per Casals, avui la seva música és més viva que mai: així ha de ser i així hem de vetllar per a que ho sigui.

Ens atrevim a dir que la viola i l’orgue són els instruments de Bach. En va ser un excel.lent i reputat intèrpret. En el cas de l’orgue li va donar les seves primeres ocupacions i una extraordinària fama com a virtuós improvisador. I per la viola, tal com explica el seu fill Carl Philipp Emanuel, hi tenia una especial predilecció, valorant la seva posició en el centre de l’harmonia i el color del seu timbre.

Les peces per a orgue sol seran les úniques del programa del concert escrites per a l’instrument en el que seran interpretades. Les sonates en Sol i Re Major són originals per a viola da gamba i clavicèmbal, i el preludi en Do Major és original per a violoncel sol. Casals mateix, quan va tocar la sonata en Re Major a la ONU, ho feu en versió de violoncel i piano. Amb aquest concert ens agradaria omplir la mirada i l’esperit d’esperança. Una pregària de pau, justícia i llibertat per al món que volem.

Programa: Sonata per la pau

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • Preludi i fuga en la menor, BWV 543*
 • Sonata I en sol major per a viola de gamba i clavicèmbal, BWV 1027
  •    Adagio
  •    Allegro ma non tanto
  •    Andante
  •     Allegro moderato
 • Preludi de coral “Herr Jesu Christ, dich zu uns wend” BWV 709*
 • Preludi de la Suite III en do major per a violoncel, BWV 1009/I**
 • Sonata II en re major per a viola de gamba i clavicèmbal, BWV 1028
  •      Andante
  •      Allegro
  •      Andante
  •      Allegro

*orgue sol

**viola sola

Núria Garcia Pastor, viola

Intèrpret de viola nascuda a Sabadell. Graduada a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) amb el mestre Ashan Pillai, i postgraduada al Birmingham Conservatoire i al Trinity College de Londres amb la professora Rivka Golani.

Realitza la formació orquestral a la Jonc (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) i la Jonde (Joven Orquesta Nacional de España). Destaca el mestratge de Jordi Mora en aquest àmbit i el de la música de cambra. Ha estat membre de Martinu Ensemble, Quartet Albéniz i Alla Breve duo entre d’altres formacions cambrístiques.

Actualment és membre de les orquestres Càmera Musicae  i Terrassa 48, i realitza dúo amb l’organista Jonatan Carbó.

És professora de viola a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell.

Jonatan Carbó Casanellas, orgue

Va estudiar orgue al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb la

professora Maria Nacy, obtenint els Premis d’Honor de Grau Mitjà i Superior. Ha ampliat la seva formació ambels professors Michael Radulescu, Montserrat Torrent, Ludger Lohmann, Daniel Roth, Matteo Imbruno, entre d’altres.

Ha ofert recitals en orgues d’arreu de Catalunya, Illes Balears, Espanya i França, destacant

els orgues del Palau de la Música Catalana, Catedral de Barcelona, Basílica de Santa Maria de Maó, Catedral de Perpinyà, Basílica del Monestir de Montserrat, Basílica de Santa Maria del Coro a Donosti, entre d’altres

Ha realitzat diversos enregistrament destacant el CD amb obres del compositor Josep Soler Sardà, i el primer CD amb música per a gralla i orgue, “Cornucòpia”.

Ha col.laborat amb moltes formacions vocals i instrumentals com el Cor Liedercàmera, Cor

Vivaldi, l’Orquestra Terrassa 48. Actualment forma un duo amb la violista Núria Garcia Pastor.

És professor d’orgue al Conservatori de Grau Mitjà Mestre Joan Just i Bertran d’Igualada i a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s