Concert d’Helena Cullaré, flauta i Pedro Aguiló, orgue

 

La música a l’entorn de Frederic II de Prúsia

Frederic II el gran (1712-1786) va ser el rei de Prússia des de 1740 fins a la seva mort. A diferència del seu pare, Frederic Guillem, del qual les majors preocupacions eren de naturalesa bèl·lica, va demostrar una gran passió per les lletres, les arts, i especialment la música. Uns anys abans de la seva coronació ja s’havia envoltat d’un conjunt de cèlebres músics, com C. H. Graun, C. P. Emanuel Bach o Johann Joachim Quantz, qui va ser el seu tutor de flauta. Durant el seu regnat, Berlín es convertí en un centre de referència musical.

El programa està format per algunes de les sonates que es van composar a la cort per l’instrument preferit del rei, la flauta, juntament amb una de les obres més emblemàtiques del repertori organístic: la Passacaglia de J. S. Bach.

Helena Cullaré

Neix a El Vendrell el 1995.
Inicia els seus estudis de flauta travessera a l’Escola Músics del Vendrell. Més tard s’incorpora a l’Escola Municipal de Música Pau Casals. Paral·lelament, comença a tocar la gralla amb el Jordi Inglès (Bero). Actualment està estudiant pedagogia en l’especialitat de flauta travessera amb l’Albert Mora, a l’Escola Superior de Música de Catalunya on també fa classes de gralla per part del Dani Carbonell i ha rebut classes de piano per part de Lluís Pérez.
Des de l’any 2014 és membre actiu del Cor Zongora i del Cor Joves Veus, i està posada en diferents projectes corals. Ha impartit classes a diferents escoles de música. Actualment fa de docent a l’Escola de Música dels Jesuïtes de Casp a Barcelona, a l’Escola Municipal de Música Tradicional del Penedès a l’Arboç, a l’Escola Contrapunt i fa classes de gralla a la colla castellera Nens del Vendrell.

Pedro Aguiló Jiménez

Nascut el 1994, és l’organista titular de la basílica de Sant Miquel de Palma. Es forma en El Conservatori Professional de Mallorca i el superior de les Illes Balears, on realitza estudis Professionals de piano, orgue i cèmbal, i superiors de piano i composició, obtenint tres Premis extraordinaris i dues mencions honorífiques. Al mateix temps rep classes d’orgue de Juan de la Rubia i realitza classes magistrals amb Monserrat Torrent, Ludger Lohmann, Jürgen L’Essl, Luca Scandali i Michel Bouvard, i de piano amb Boris Berman, Peter Frankl, Alain Plan, Ramón coll, Josep Colom i Albert Nieto, entre d’altres. Actualment estudia el grau superior de L’orgue de l’escola superior de música de Catalunya (ESMUC) amb l’Oscar Cando, i el mestre de la música antiga (Cémbalo), amb Luca Guglielmi.

Ha obtingut diversos premis nacionals i internacionals en diferents àmbits, com ara el 1r Premi del concurs de Joventuts Musicals de Sóller (piano, 2008), 2n premi del II Concurs Nacional per a joves organistes “Joan Baptista Cabanilles” (2015), 2n premi de la Concurs permanent de Joventuts musicals d’Espanya, modalitat d’orgue (2016), 1r premi del IV Concurs de composició dels premis Castellitx (2018), i el 2n premi del VII concurs Joseph-Gabler, òrgan de l’Acadèmia Internacional de música d’estiu (ISAM, 2018).

Ha tocat en importants cicles com el Festival Internacional d’orgue de Lleó, el Catedral de Tarragona, el cicle de concerts “Correa de Arauxo” de la catedral de De Segòvia, del Festival PLENUM de Santanyí i de la trobada internacional de compositors, Així com amb grups de cambra al Festival de saxofon de Mallorca, la música setmana Antiga de la Colònia de Sant Pere i el cicle Corpus a Palma. Debuta com a solista l’any 2015 Interpretant nits als jardins d’Espanya, Manuel de falla, amb la banda municipal de Palma.

Ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, tocant el piano, la l’orgue, el Cèmbal i el celesta, així com altres formacions com l’orquestra Simònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la banda municipal de Palma, l’orquestra de Cambra de Mallorca, l’orquestra del Festival de Santanyí, la Camerata Johannes Palaschko, Acadèmia 1830 i Bachrroc Ensemble, sota la batuta de directors com Víctor Pablo Pérez, Pablo Mielgo, Joji Hattori i Clark Rundell.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s