II Concurs Internacional Benvingut Socias de composició per a orgue i gralla.

Bases del concurs: Enllaç per baixar-les en PDF

bandera_catalanaespanyola search_LIBandera-Inglesa-mapafrança

Biografia de Benvingut Socias Mercadé (el Vendrell, 1877-1952)

Fou un destacat concertista, compositor, professor de piano i organista. De ben petit, estudià les primeres lliçons de música amb Carles Casals Ribas, pare de Pau Casals. El 1887 inicià la seva formació musical a l’Escolania de Montserrat, on va tenir el mestratge del pare Guzmán. Les seves primeres composicions són d’aquesta àpoca.

El 1893 va matricular-se a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, on fou alumne del prestigiós Joan Baptista Pellicer. En aquest període va rebre dos premis de composició. El primer, Ia Santísima Trinidad, amb motiu del Certamen Artístico-literario de Lugo, celebrat el 1896. Un any després, va rebre una altra distinció en el Certamen Literario Musical, que l’Ateneo León XII va celebrar a Santiago de Compostel•la, per Misa a 4 voces, coro, orquestra y órgano. Cal destacar que Socias va ser organista de Ia parràquia de Santa Anna de Barcelona.

Fou nomenat professor auxiliar de piano del mestre Pellicer entre el 1898 i el 1903. El 1903 Socias va actuar al Teatre Principal de Barcelona amb l’orquestra de l’Associació Musical de Barcelona, dirigida per Joan Lamote de Grignon.

El 1906 inicià la seva carrera internacional de concertista de piano. A París, gràcies a Pau Casals, va oferir diversos concerts amb l’Orquestra Pau Casals i l’Orquestra Lamoureux.

El 1908 va actuar per primera vegada al Palau de la Música Catalana amb Pau Casals, Ia qual cosa li va reportar un gran èxit. A la tardor de 1908, va iniciar una gira artística per França, Bélgica, Alemanya i Anglaterra.

El 1909 inicià una gira pels Estats Units, en Ia qual va actuar amb destacats concertistes, com ara el baríton txec Bogea Oumiroff, el violoncel•lista Paulo Gruppe i el violinista Louis J. Bostelmann. Durant Ia seva estada americana va impartir classes a l’Institute of Musical Art de Nova York als alumnes del violinista Franz Kneisel.

Del 1910 al 1913 realitzà una gira per Anglaterra i Alemanya, en la qual va actuar amb Pau Casals, el baríton Bogea Oumiroff i els violinistes André Mangeot i Tara Wallace.

Del 1919 al 1935 fou catedràtic de piano del Conservatori del Liceu. El 1919 va actuar al Palau de Ia Música Catalana amb l’Associació de Música da Camera de Barcelona, i el 1926 participà en un concert amb Pau Casals en l I Exposició d’Art del Penedès, celebrada a Vilafranca del Penedès. L’octubre de 1926 decidí fer una gira curta però intensa per Anglaterra.

El 1927, Socias i Casals tornaren a actuar junts en la II Exposició d’Art del Penedès, celebrada al Vendrell. El 27 d’octubre de 1935 va oferir Ia darrera actuació a Barcelona amb l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana.

L’esclat de la Guerra Civil Espanyola el féu marxar de Catalunya. S’instal•là a Londres, on va realitzar concerts. Acabat el conflicte bèl·lic, retornà al Vendrell. Després d’aixà, Socias només actuà en dues ocasions: el 1940 al Centro Vendrellense i el 1944, al Teatre Tívoli del Vendrell.

El 1951, els vendrellencs i la Lira Vendrellense, amb el patrocini de l’Ajuntament del Vendrell, li van retre un homenatge. L’Ajuntament del Vendrell el va nomenar fill predilecte de la vila i va col•locar en el saló de plens un bust seu, obra de l’escultor vendrellenc Joan Borrull. Així mateix, es va posar el seu nom a una plaça del Vendrell.

L’obra de Benvingut Socias, molt diversa, abraça des de composicions religioses fins a sardanes, música de cambra i composicions musicals per acompanyar textos poètics d’autors catalans.

El fons documental de Benvingut Socias Mercadé va ser cedit a la Generalitat de Catalunya el 2017 i es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Nativitat Castejón Domènech (Directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès)

One thought on “II Concurs Internacional Benvingut Socias de composició per a orgue i gralla.

  1. Retroenllaç: Commemoració del Naixement de Benvingut Socias |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s