Concert Homenatge al graller Jaume Vidal i Vidal

 

El proper divendres a les 20:30 hores 8 de juny de 2018 a l’auditori del Tivoli es farà un concert commemoratiu dels 100 anys del naixement  del graller Jaume Vidal i Vidal a càrrec del grup de gralles QuatreQuarts. S’estrenaran les variacions i els arranjaments encarregats sobre musiques de l’homenatjat.

Programa del concert

1a part:

  • Capritx Català. Isaac Albéniz (adaptació)
  • Cocktail. Mov.1 i 2. Jerôme Naulais (adaptació)
  • Suit Helènica. Pedro Iturralde (adaptació)

 2a part:

Variacions i arranjaments sobre obres de Jaume Vidal i Vidal

  • L’Amigo i la Polca de David Valera Ruiz
  • L’Eduard i la Joana de Roger Conesa i Mathioux
  • Els Falcons de Vilafranca d’Ivan Joanals i Ametller
  • Polka de Lluís Giménez Rafecas
  • Variacions sobre tres balls de bastons del Jaume Vidal de Carlota Baldrís Rafecas

DAVANTJUNY

Recordant Jaume Vidal “Carboner” en el centenari del seu naixement

Jaume Vidal i Vidal (El Vendrell, 1918-1996), músic, mestre graller i compositor de músiques per a gralla, conegut com a Jaume Vidal “Carboner” perquè el seu pare es dedicava a la venda de carbó, va centrar els seus esforços a dignificar la gralla i a equiparar-la amb altres instruments de vent.

Va iniciar els seus primers estudis de música amb l’organista de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, Pau Gomis Font, i després, amb el professor de piano Joan Ivern Arans. Posteriorment, va completar la seva formació amb uns cursos al Conservatori de Música de Barcelona. En un principi, va començar a tocar el fiscorn, però finalment es va decidir pel trombó de vares. Vers el 1942 va fundar l’orquestra Rialto amb altres músics vendrellencs i el 1952 es va integrar a l’orquestra Bristol’s també com a instrumentista de trombó de vares.

El 1944 es va iniciar en el món de la gralla gràcies al mestratge de Joan Mallofré Cañís, de renom “el Ros Camat,” i va començar a actuar a les festes majors amb Anton Mañé Mercader, conegut com “Ton de la Gralla”; més endavant, el grup graller es va ampliar amb la incorporació de Jaume Esteve, altrament dit “Casalta,” i Josep Sonet Ivern, de renom “el Peces.”

El 1957 va deixar l’activitat de les orquestres per a dedicar-se plenament a la música popular i la gralla, una tasca que va culminar el 1975 amb la creació del grup Gralles del Baix Penedès, integrat pels grallers Anton Mañé Mercader, Joan Jané Escofet , Eduard Vericat Jané i el timbaler Joan Vidal Martí, de renom “Baltasar de cal Tof.” En les actuacions d’aquest grup de grallers, els membres del qual s’han anat renovant al llarg dels anys fins a l’actualitat, es van començar a tocar les composicions i els arranjaments per a gralla de Jaume Vidal.

ACBP Jaume Vidal bona

D’altra banda, va tocar acompanyant el Ball de Bastons de l’Arboç i en fou el seu assessor musical entre 1976 i 1991. Al Ball de Bastons de l’Arboç va dedicar un peça seva antiga, El Rotllet (1946), de la mateixa manera que en honor seu va composar peces de ball com ara El Rossend (1980), El Rib-Rob (1982), La Rotllana (1984) i La Clota (1986). El 1980 va ensenyar a tocar la gralla a un grup de grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, tot dedicant-li un himne. Posteriorment, a partir de 1982 també va tocar acompanyant el Ball de Bastons del Vendrell per al qual va composar diverses obres: La Romengos (1980), dedicada a la seva filla Montserrat, La Rossana (1981) i L’Alboi (1983). Cal destacar que el 1984 va fundar la Cobla Primitiva del Vendrell, un sextet que interpretava música antiga de cobla.

Durant la seva vida va rebre nombrosos homenatges: el 1976, de part de totes les colles castelleres reunides a Altafulla amb motiu de l’estrena de l’Himne del Casteller que Jaume Vidal els va dedicar; el 1982, a l’Arboç, de part del Ball de Bastons i l’Ajuntament, i a Valls, de part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls; el 1983, de part de la Colla de Falcons de Vilafranca del Penedès, a la qual va oferir una marxa i l’himne del grup; el 1988, de part del Ball de Bastons de l’Arboç i l’Ajuntament de l’Arboç amb motiu del 70è aniversari del mestre Vidal, al qual li van atorgar el títol de “Graller d’honor de la vila de l’Arboç”; el 1989, de part dels grallers de Valls; el 1991, a Reus, de part de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, acte en el qual li van lliurar l’emblema d’argent de la Generalitat de Catalunya; el 1992, la vila del Vendrell va organitzar un acte de reconeixement amb motiu de la publicació del seu repertori musical i en darrer terme, el 1993, de part de la coordinadora del Ball de Bastons de Catalunya, la qual el va nomenar bastoner d’honor.

El 1991 va impartir dues conferències sobre temàtica grallera: una, a Barcelona, al Centre Cívic l’Artesà de Gràcia, organitzada pel Festival Tradicionàrius, i una altra, a Reus, organitzada per la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia.

Jaume Vidal “Carboner” va contribuir a la localització d’instruments i particel·les antigues, a la investigació de la tècnica de la gralla seca, tot mantenint la tradició de la confecció de les inxes de pala per a gralla que havia après del graller arbosenc Josep Amorós Marrugat. A més a més, són remarcables tant la seva tasca de formador de grallers com les composicions musicals per a ball de bastons, marxes, cercaviles, sardanes, ballets, himnes, i els arranjaments per a gralla de nombroses cançons populars i tradicionals que no falten en cap festa popular.

Tot aquest patrimoni musical s’ha conservat gràcies a la família Vidal-Alcalà, la qual el 2012 va decidir fer cessió en comodat del fons documental de Jaume Vidal i Vidal a la Generalitat de Catalunya. Actualment, aquest fons es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, institució que vetlla per la conservació i la difusió de la seva obra, raó per la qual l’Arxiu Comarcal ha col·laborat amb els Amics de l’Orgue del Vendrell per a commemorar el centenari del naixement d’aquest cèlebre graller.

Nativitat Castejón Domènech, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès

Fonts documentals i bibliografia
Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Fons Jaume Vidal i Vidal.
Arroyo Julivert, Salvador, “El món de la gralla va acomiadar al Vendrell el mestre graller Jaume Vidal i Vidal, que va morir dissabte,” El 3 de Vuit, 10 de maig de 1996, pp. 53-54.
Cruanyes, E. i Rovira, R., Ball de Bastons de l’Arboç. 225 anys d’història. Ball de Bastons de l’Arboç, 1995.
Olivé, R. Rovira, R., Orriols, X., Repertori d’en Jaume Vidal i Vidal músiques per a gralla. Barcelona: DINSIC, MF, El Palmerar, Amics d’en Jaume Vidal, 1992.

QUATRE QUARTS

QuatreQuarts:

Jaume Aguza

Instrumentista i professor de gralla i tarota a diferents escoles de música tradicional (Aula de Sons de Reus, EMMPAC del Vendrell, EspaiTrad de Valls).  També toca l’acordió diatònic, saxos i diferents flautes del món. Membre dels grups Canya d’Or -Grallers de Reus-, La Suterranya, QuatreQuarts (Quartet de gralles), Bufalodre cobla de ministrers i Xarop de Canya.

Titulat amb el grau superior de gralla a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Col·labora habitualment amb  Ganxets – grallers del Baix Camp – , Metralla (banda de gralles i metalls), Els Vinardells, la Big Band jove de l’escola “Musics” de Tarragona, 21 botons, Espremulls cobla antiga, La banda de la Festa Major, ….

Jordi Mestres:

Neix l’any 1986 a Vilafranca del Penedès on, uns anys més tard, hi desenvolupa la seva vida grallera, després de començar a Torrelles de Foix. Paral·lelament, estudia la flauta travessera. Malgrat semblin dos instruments antagònics, intenta obtenir bones influències dels dos àmbits, tant de la música tradicional com de la clàssica, obtenint-ne una manera d’interpretar molt característica. És membre dels grups Els Vinardells i Deriva Errant, i col·labora amb nombroses formacions i projectes del país.

L’any 2010 finalitza els estudis superiors de gralla a l’Escola Superior de Música de Catalunya(ESMuC), on obté matrícula d’honor pel seu projecte final, “La Gralla Contemporània”. Actualment, compagina la docència de la gralla, la tarota i la flauta travessera a l’Escola Municipal de Música del Penedès, l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca i l’Escola Municipal de Música de El Morell, amb el desenvolupament de nous projectes musicals, tant de música tradicional, antiga, clàssica, contemporània o jazz. Ha sigut partícip de projectes com un prolífic concert de Gralla i Orgue o la impulsió de nous concerts on la gralla en forma part o és protagonista. Amb el seu instrument principal, la gralla, intenta buscar nous horitzons, perfeccionant-la i dignificant-la.

Pau Puig:

Pau Puig Olives. Dolçainer i bufador de multitud d’instruments de vent entre els quals (a banda de la dolçaina en G i F) gralla dolça i baixa, saxos, tarotes, sac de gemecs, ney, bansuri, alboka…

Professor de diferents instruments tradicionals des de 1998 en diferents escoles de música tradicional dels P.P.C.C. així com en multitud de cursos intensius especialitzats.

Llicenciat per l’ESMuC en especialitat de dolçaina i Mestre Instrumentista per L’AMTP de la Generalitat de Catalunya.

Ha col·laborat i/o format part de grups com: Tresmall, Saragatona, Aljub, La Beniterrània, Xarxa Teatre, El Teatre de l’Home Dibuixat, El Ball de Sant Vito, La Inestable, Projecte SoCatalà-LO RIU, Miquel Gil, Marcel Casellas, Carles Santos, Tazzuff, Al Tall, Alm, SomSonats, Malva de Runa, Quico el Cèlio, Pen/nem… Ha col·laborat amb bandes de música com la d’Ulldecona, la d’Alcàsser, La Vella de Moncada, la Banda Municipal d’Alba de Tormes o la Banda Municipal de Barcelona. També amb l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i l’Orquestra de Castelló (JOSC). Ha col·laborat en l’enregistrament de 18 discos i ha tocat per diferents indrets d’Europa, Sud-Amèrica i Xina.

Actualment toca amb QuatreQuarts, Ganxets grallers del Baix Camp, Els 3 Peus del Gat, Xarop de Canya, QuatreQuarts, Solk i la Suterranya, que compagina amb col·laboracions amb diferents projectes.

Daniel Carbonell Sugranyes 

Daniel Carbonell Sugranyes és un apassionat dels instruments de doble canya. Li agrada explorar els recursos sonors i l’elaboració de les canyes. Treballa per a la difusió i pedagogia d’aquests instruments.

Graduat a l’ESMUC en oboès històrics, s’ha especialitzat en la xeremia i els baixonets. Actualment forma part de la companyia de dansa i música Xuriach.

Ha estat un dels pioners en la recuperació de la tarota amb el grup Bufalodre i ha fundat la Cobla de Tarotes del Ball de Cavallets de Reus i el Quartet Mantuano.

Amb els Ganxets, Grallers del Baix Camp ha treballat per recuperar les gralles llargues i el repertori del tombant del 1900. Amb aquest grup també ha fet una proposta d’actualització de repertori, tant de cercavila com de concert i han estat uns dels precursors del ball de gralles modern. Han editat els llibres Música del Temps I i II.

Ha fundat el grups Metralla de gralles i metalls i el grup de Rock La Banda de la Festa Major. Ha fet concerts de gralla i orgue, ha estrenat obres de llenguatge contemporani com Deriva Herran, d’Ivan Joanals o  ANTÍPODA per a gralla i electrònica, de Joan Bages.

Col·labora amb Pau Orriols, Xavier Orriols i Ton Munné en la posada a punt d’instruments i amb Pere Masalias en la construcció de canyes.

Es considera compositor i arranjador per necessitat i afició. Ha fet la música del Lleó, el Ball de Cavallets, la Víbria i la Cucafera de Reus i ha guanyat el concurs de composició dels Gegants de la Casa Caritat de Barcelona.

És fundador de l’Aula de Sons Escola de Música Tradicional i professor a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Ha participat en la consolidació de les bases tècniques i pedagògiques del món de la gralla actual.

 

Logo Miquel Pons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s