Sons de passió: Concert de Banda i Orgue

El divendres, 16 de març a 2/4 de nou del vespre i a l’esglèsia del Sant Salvador del Vendrell tindrà lloc el concert de Banda, AGRUPACIÓN MUSICAL VIRGEN DEL CONSUELO i a l’orgue en Josep Mateu.

Cartell

Jo vaig fer la mili. Sí: vaig ser dels últims, però em va tocar anar a fer el soldat. El segon dia ja estava integrat a la banda d’aquell “cuartel” d’Osca i uns mesos després, en lloc de participar en maniobres d’atac i replegament per les fredes muntanyes aragoneses, participava amb la banda militar en les processons de Setmana Santa: la processó de la Dolorosa, la de Jesús lligat a la columna, la desfilada de romans, l’adoració del “Cristo Yacente”, la concentració de bandes de cornetes i tambors…

Més enllà de l’experiència espiritual (i també física: algunes processons duraven més de quatre hores) en vaig treure una experiència musical molt intensa: mai ningú no m’havia parlat d’aquella riquesa sonora. Vaig descobrir un corpus musical lligat a la Passió que anava molt més enllà de les saetes improvisades davant dels passos, de les cançons “de missa” que jo ja coneixia o fins i tot de les grans obres simfònico-corals de Bach. L’exposició pública de les escultures que expliquen l’episodi sagrat i el passeig al que són sotmeses gràcies a la força dels homes (i ara també dones) que les fan caminar, ha inspirat una música de carrer acompassada amb el lent caminar feixuc i constant.

El concert d’avui, també més enllà de la seva dimensió espiritual, ens ofereix l’oportunitat de conèixer aquesta música gràcies a una mostra ben variada d’obres adients a l’entorn de la Passió: des de marxes processionals a cants litúrgics passant per improvisacions d’orgue. Entre les marxes destaquem Cinco llagas d’Antonio Velasco basada en la cançó Shalom Hosanna, o Sanctus del compositor de Terol Tomás Aragüés, establert al País Basc, professor de direcció del Conservatori de Donosti durant molts anys i autor d’una col·lecció de cants processionals.

Les improvisacions d’orgue Triduum Paschale de Josep Mateu es basen en melodies gregorianes i glosen els tres grans moments de l’episodi sagrat: el Sant sopar, la crucifixió i la resurrecció.

La música anomenada “clàssica” també hi és present a partir d’un arranjament de la famosa Sarabanda de Haendel, escrita originalment per a clavicèmbal cap a l’any 1705, i de l’Ave Maria de Giulio Caccini. Totes dues peces tenen la seva història particular: la de Haendel es va fer molt popular a partir de la seva aparició a la pel·lícula Barry Lyndon (1975) de Stanley Kubrick i la segona ha estat objecte de controvèrsia des de que es va descobrir que no era del compositor barroc Caccini (un dels primers compositors d’òperes de la història) sinó d’un guitarrista rus, Vladimir Vavilov, que la va publicar cap a l’any 1970 atribuint-la a Caccini per por que el règim soviètic li censurés una obra dedicada a la Mare de Déu escrita sota la dictadura del proletariat. Aquesta història no treu que hagi esdevingut una de les melodies més boniques de la música sacra.

David Puertas Esteve

Agrupacion Musical

 

AGRUPACIÓN MUSICAL VIRGEN DEL CONSUELO

Formació nascuda l’any 2010 gràcies a les inquietuts d’un grup de joves pel món de la música en general i confrare en particular. Té una composició i estil clàssic d’una agrupació amb instruments de vent metall i percussió. En els seus inicis comptava amb 10 components i actualment ja arriben als 50, amb membres de 7 fins a 60 anys.

L’Agrupación está integrada a la Fervorosa y Humilde Hermandad y Cofradía de Nazarenos de Nuestro Padre Jesús de las Penas en su Prendimiento, Nuestra Señora del Consuelo y Señora Santa Ana del Vendrell. El moment més important arriba cada Diumenge de Rams, quan la formació acompanya amb els seus sons al pas de Nuestro Padre Jesús de las Penas. A més d’aquesta, també realitza altres actuacions com processons, certamens, concerts… Actualment son unes 30 marxes de Setmana Santa les que composen el repertori de l’Agrupación i diverses d’estil ordinari, amb les quals pot prendre part de qualsevol esdeveniment.

Josep Mateu, orgue, (Tarragona, 1976) és un músic eclèctic i polifacètic que reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arranjador. És intèrpret tant de música antiga –organista i clavecinista-, com de música de tendències actuals -teclista i sintetista-; així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats. Va fer estudis musicals incialment a l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls, i més tard al Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, en les especialitats de piano, clavicèmbal, orgue i composició. És organista-clavecinista de la Psallite Capella de Música, i col·labora amb l’Orquestra Càmera Musicae, la Capella Ducal de Gandia i diversos conjunts vocals.

Actualment també és professor de llenguatge musical de Grau professional a l’Escola Municipal de Música de La Selva del Camp, així com professor de l’Escola Municipal de Música d’Alió, creda i dirigida per ell mateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s