Quatre Quarts fan una hora de música d’orgue i gralles


El divendres, 18 d’agost a les 20:30 hores, a l’església parroquial del Vendrell concert de quartet de gralles i orgue a càrrec de Quatre Quarts (gralles) i Jonatan Carbó (orgue)

IMG-20170807-WA0001

Hi ha músics que defugen la innovació. Volen que les coses no es moguin gaire. Un cop se senten còmodes en un estil o en una manera de fer, van polint i llimant les seves interpretacions i les seves creacions, entren i surten i tornen a entrar en aquella música que ja coneixen, que els resulta propera, i alguns arriben a quotes altíssimes de virtuosisme i de creativitat. Per contra, hi ha d’altres músics que només vibren quan surten de la seva zona de comfort: necessiten experimentar constantment, tombar la truita, treure i afegir, repensar-ho tot.

En un cicle de música per a orgue com el nostre, del primer tipus de músic n’hem escoltat molts i els hem gaudit al màxim. Organistes que aprofundeixen en la música del Barroc, que descobreixen obres del Renaixement, que juguen amb la improvisació com qui canvia els canals de la tele amb el comandament a distància. Però el nostre és un cicle especial que, sovint, anima els músics de l’altra mena i els ofereix el nostre mangífic orgue per a que provin coses noves, per a que es despentinin, per a que ens facin veure que, la música, és una eina que transmet emocions, tot tipus d’emocions. I que l’orgue està viu, com la música. I que, alhora que preserva el que s’ha escrit per a ell en els darrers 400 anys, necessita obrir la mirada a la contemporaneïtat

Els que sou seguidors de les nostres programacions ja sabeu que l’orgue del Vendrell obre la mirada fins als 360 graus i ja ha experimentat de tot. Hauríem de dir “gairebé de tot”, perquè el que li toca fer avui, és una novetat: tocar al costat d’un quartet de gralles. Jordi Mestres, graller, i Jonatan Carbó, organista, són de la mena de músics que no saben estar-se quiets. Sembla que les seves zones de confort són múltiples, perquè es troben còmodes fent coses ben diferents. Avui ens proposen la combinació sonora entre l’orgue i un quartet de gralles absolutament nou, format per dues gralles dolces, una gralla baixa i una subbaixa. Una formació ben especial que, com bé diu el seu nom (Quatre quarts) abasta tota la tessitura de la gralla, des de les notes més agudes fins les més greus.

En Jonatan i jo —diu Jordi Mestres— vam ser dels primers a oferir concerts unint el so de la gralla amb l’orgue, si més no amb músiques noves, i a més vam fer-ne un disc. Ja fa prop de 10 anys que vam començar aquest projecte i ara volem fer un pas més, portar l’experiment a una nova fase amb quartet de gralles. Ens agrada acoblar dues de les tradicions musicals més millor defineixen el Vendrell, les gralles i l’orgue, i mostrar les possibilitats de cadascun dels instruments que hi participen alhora que explorem una nova sonoritat. La gralla i l’orgue casen molt bé, tots dos són instruments molt potents, però l’orgue guanya clarament en la capacitat d’oferir matisos. En els darrers anys, les tècniques d’interpretació de la gralla i els mateixos instruments han evolucionat i ara cada cop podem oferir més matisos amb la gralla, així que poc a poc ens anem apropant pel que fa a possibilitats sonores. Gràcies a la feina que vam començar, ara ja podem gaudir d’obres de nova creació originals per a gralla i orgue. Amb el concert d’avui comença un nou repte: no solament oferir a tothom aquesta sonoritat sinó ser prou engrescadors per animar els compositors a fer obres originals per a aquesta nova formació. T’imagines? tot un repte!”

 DAVID PUERTAS ESTEVE

QUATRE QUARTS

Quatre Quarts

Quatre musics que hem estudiat junts, amics, professionals i apassionats de les gralles, us volem presentar una nova proposta sonora.

Fa temps, l’aparició de la gralla baixa ens va obrir les portes a noves possibilitats, consolidant-se dins la formació de tres gralles i timbal, una formació versàtil tant per a carrer com per a concert. Però recentment el constructor Ton Munné ha creat la gralla subbaixa i això, de nou, ens obre noves possibilitats les quals no ens hem pogut resistir a explorar.

Dues gralles dolces, una baixa i una subbaixa conformen una agrupació nova i inèdita que, per tant, està mancada d’un repertori propi. El quartet de corda o de saxos són agrupacions exitoses de la música clàssica i ens proporcionen molt material fàcilment arranjable per començar a experimentar amb la nostra nova formació.  

Els catalans diem les hores amb quarts, quatre quarts fan una hora i quatre musics un nou grup:

Jaume Aguza i Jordi Mestres amb la gralla dolça, Pau Puig amb la gralla baixa i en Daniel Carbonell amb la gralla subbaixa.

Per cert, el concert dura Quatre Quarts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s