Musica Reservata de Barcelona, grup de cambra vocal i Juan de la Rubia, orgue

El 22 d’octubre de 2015 a les 21 hores i a l’Església parroquial del Vendrell concert en commemoració del 42è aniversari de la mort de Pau Casals.

L’organista Juan de la Rubia i Musica Reservata de Barcelona presenten un programa inèdit, que travessa segles d’espiritualitat mitjançant el nexe comú del text AVE MARIA, un dels més coneguts dedicat a la Verge.

La proposta es va estrenar l’estiu de 2014 al XLI Festival de Música de Maó i pretén també se un homenatge al compositor estonià Arvo Pärt, icona del minimalisme sacre de la segona meitat del segle XX, i que l’any 2015 complirà 80 anys.

Ambdós fonen la seva experiència en una proposta única i excepcional que demana concentració, silenci i un oient disposat a gaudir de 400 anys de música religiosa envoltat de clàssic contrapunt i alhora de la improvisació a l’orgue més actual.

El programa inclou les següents obres:

1. Arvo Pärt (1935): Annum per annum (1980)*

2. Tomás Luis de Victoria (c. 1548-1611) : Ave Maria, a 8 (1572)

3. Arvo Pärt: Magnificat (1989)

4. Juan de la Rubia (1982): Improvisatio I super Ave Maria*

5. Giovanni Pierluigi da Palestrina (1524-1594): Ave Maria, a 8

6. Arvo Pärt: Pari Intervallo (1976 rev. 1980)*

7. Arvo Pärt: De profundis**

8. Juan de la Rubia: Improvisatio II super Ave Maria*

9. Anton Bruckner (1824-1896): Ave Maria, WAB6 (1861)

10. Juan de la Rubia: Improvisatio sopra il canto del Magnificat*

11. Tomás Luis de Victoria: Magnificat primi toni (1600)**

*orgue sol

**MRB+orgue

5829013659_ac9f6b53f7_z

MUSICA RESERVATA DE BARCELONA

Amb 25 anys d’activitat ininterrompuda, Musica Reservata de Barcelona és avui un dels conjunts vocals més coneguts del país per la seva dedicació exclusiva al repertori religiós del Renaixement i, molt especialment, a l’escola ibèrica de polifonia.

Nombrosos directors convidats han aportat la seva experiència al treball del grup, ja que no té director fix: Jean-Marc Andrieu, Peter Phillips, Andrew Carwood, Bart Vandewege, Paul Hillier, Bruno Turner, Romà Escalas, Josep Vila i Mireia Barrera.

Han actuat arreu d’Espanya, Alemanya, França, Itàlia, Palestina, Jordània, Polònia i Finlàndia. Destaca la seva participació en els principals festivals com els de Granada, Daroca, Ronda, Conca, Segovia, Girona, FIMTE d’Almeria o els festivals de Ciutadella i Maó, a Menorca.

L’any 1995 guanyaren el Primer Premi del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya. Han enregistrat cinc discs, un dels quals és un concert en directe ofert a Granada el 1999, amb direcció de Peter Phillips.

Malgrat dedicar-se a la música antiga, han mostrat interès pel repertori contemporani i interpretaren Stimmung, de Stockhausen, a Granada, Altea i Conca. Els compositors Albert Guinovart i Alfredo Aracil els han dedicat diverses obres. Precisament amb aquest director britànic presentaren el 2009 el seu últim disc. El 2016 estan preparant el llançament d’un nou disc, amb la recuperació de les Lamentacions per a la Setmana Santa del compositor mataroní, Joan Pau Pujol.

110114_1035_Concertdorg2.jpg

JUAN DE LA RUBIA

Juan de la Rubia (València, 1982) és un dels organistes més guardonats de la seva generació. Amb un repertori que inclou tant la interpretació històrica de música antiga com obres del Romanticisme i els segles XX i XXI, ha actuat com a solista a les sales i cicles més destacats d’Espanya i d’arreu, i ha realitzat set enregistraments com a solista. És professor a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.

Després de començar els estudis musicals amb el seu pare i Ricardo Pitarch, es formà com a organista, pianista i clavecinista a València i Barcelona, i perfeccionà els estudis d’orgue i improvisació a la Universität der Künste de Berlín i al Conservatoire National de Tolosa aconseguint fins a cinc premis extraordinaris en diferents especialitats. Es formà amb Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent i ha rebut classes magistrals de Daniel Roth, Bernhard Haas, Enrico Viccardi, Wolfgang Zerer, Olivier Latry i Ton Koopman.

Obtingué el Primer Premi Nacional d’Orgue al Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya, i inicià la seva activitat com a concertista solista en les més importants sales i cicles espanyols i a l’estranger. Ha guanyat també els premis Andrés Segovia-JM Ruiz Morales (Santiago de Compostel·la), Premi Euterpe (València), Primer Premi de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada i el premi Primer Palau del Palau de la Música Catalana. El 2012 va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Com a solista, el seu repertori va des de la música antiga fins a l’actualitat. Destaquen les seves interpretacions de Johann Sebastian Bach, les improvisacions a l’estil Barroc, les grans obres del repertori romàntic i del segle XX, i transcripcions per a orgue d’obres simfòniques i operístiques. Com a membre de l’Ensemble Meridien, aborda regularment obres del Renaixement i el Barroc, ja sigui com a organista solista, continuista o director. També ha estrenat obres de compositors actuals al Palau de la Música Catalana, Catedral de Lleó, Catedra de Sant Sebastià i al Festival de Música Contemporània Ensems, de València.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s