Concert d’orgue, violí i cant, amb Juan de la Rubia, Elisabet Bataller i Pau Bordas

El proper dissabte, 8 de novembre a les 9 del vespre i a l’Església parroquial del S. Salvador del Vendrell tindrem un concert d’orgue amb l’organista Juan de la Rubia, amb la violinista Elisabet Bataller i amb el Baix Pau Bordas, membres de l’Ensemble Meridien Els anys del voltant del 1714 s’emmarquen en un moment de conflictes bèl·lics importants que van afectar profundament no només casa nostra, sinó també a Europa. En plena era del barroc, però, aquells anys coincideixen igualment amb un període artístic molt creatiu i de gran esplendor. En aquest programa fem un recorregut per la música que sonava en aquella època de guerres a Europa.

  • Anònim català, s.XII Lletra s.XIX. Catalunya en altre temps, ella sola’s governava
  • Anònim espanyol, s. XVII – Batalla famossa (orgue sol)
  • J. Ph. Rameau (1683-1764), Thétis (1715). cantata per baix, violí i continu
  • G. F. Haendel (1685-1759) – Dalla Guerra amorosa (1708). Cantata per baix i continu
  • Antonio Bonporti (1672-1749) – La Pace Inventione, Opera Decima. Inventione per violí i continu num IV en sol menor
  • G. Ph.Telemann (1681-1767)- Die Hoffnung ist mein Leben. Cantata per baix, violí i continu
  • J. S. Bach (1685-1750) – Preludi i fuga en la menor, BWV 543. (Orgue sol)
  • J. S. Bach (1685-1750) – Der friede sir mit dir cantata per baix, violí continu BWV 158
  • Anònim català, s.XVII – El cant dels Ocells

270114Ensemble Méridien055 Elisabeth Bataller, violí

Neix el 1982 a Barcelona, i crea Ensemble Méridien Barcelona l’any 2007. Ha tocat en diferents formacions com Le Concert des Nations (Jordi Savall), The Rare Fruits Concert, Orquestra Barroca Catalana, Orquesta Barroca de Sevilla, Forma Antiqua, Harmonie Universelle, Orquesta Barroca de Buenos Aires i Divino Suspiro entre altres. Ha actuat com a primer violí i com a solista en diferents orquestres, com Vespres d’Arnadí.

Al llarg de la seva carrera ha rebut diferents guardons, com el premi “Victoria y Joaquin Rodrigo” de violí a Santiago de Compostela (2005) i la beca de la Fondazione Cini per participar al seminari “Johannes Rosenmüller” a Venècia (2008), sota la direcció de Pedro Memelsdor].

 El 2009 és seleccionada per l’European Union Baroque Orchestra (EUBO) per participar en totes les gires de la temporada. Ha enregistrat per a diferents discogràfiques, entre elles Alia Vox, Musiepoca i RCOC Records.

 Bataller va començar els seus estudis al Conservatori de Barcelona i els va acabar a l’ESMUC (Escola Superior de música de Catalunya) amb el professor Agustín León Ara. Paral·lelament s’especialitza en la interpretació del violí històric al mateix centre amb Manfred Kraemer i Pablo Valetti.

Com a complement a la seva formació ha rebut classes de prestigiosos violinistes especialitzats en música antiga com Chiara Banchini, Amandine Beyer, Stefano Montanari, Hiro Kurosaky, Gottfried von der Goltz, Erich Höbarth i Enrico Onofri.   Juan de la Rubia, orgue

Juan de la Rubia, nascut a València el 1982, és un dels organistes més guardonats de la seva generació. Amb un repertori que inclou tant la interpretació històrica de música antiga com obres del Romanticisme i els segles XX i XXI, ha actuat com a solista a les sales i cicles més destacats d’Espanya, així com a l’estranger, i ha realitzat fins a la data set enregistraments com a solista.

És professor a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Després de començar els estudis musicals amb el seu pare i Ricardo Pitarch, es forma com a organista, pianista i clavecinista a València i Barcelona, perfeccionant els seus estudis d’orgue i improvisació a la Universität der Künste de Berlín i al Conservatoire National de Toulouse, aconseguint fins a cinc premis Extraordinaris en diferents especialitats.

Es forma amb Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent i ha rebut classes magistrals de Daniel Roth, Bernhard Haas, Enrico Viccardi, Wolfgang Zerer, Olivier Latry i Ton Koopman. Havent obtingut el Primer Premi Nacional d’Orgue al Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya, inicia la seva activitat com a concertista solista en les més importants sales i cicles espanyols, així com oferint concerts a l’estranger. Ha guanyat també els premis Andrés Segovia -JM Ruiz Morales (Santiago de Compostel·la), Premi Euterpe (València), Primer Premi de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada i el premi Primer Palau del Palau de la Música Catalana. El 2012 va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Com a solista, el seu repertori va des de la música antiga fins a l’actualitat. Destaquen les seves interpretacions de Johann Sebastian Bach, les improvisacions a l’estil Barroc, les grans obres del repertori romàntic i del segle XX, i transcripcions per a orgue d’obres simfòniques i operístiques. Com a membre de l’Ensemble Meridien, aborda regularment obres del Renaixement i el Barroc, ja sigui com a organista solista, continuista o director.

També ha estrenat obres de compositors actuals al Palau de la Música Catalana, Catedral de Lleó, Catedral de Sant Sebastià i al Festival de Música Contemporània Ensems, de València. Enllaç a l’entrevista feta el dia 24 d’octubre a Juan de la Rubia en el programa de Radio Clasica “La dársena”: “Hoy visita La dársena uno de los más admirados organistas españoles de la actualidad, Juan de la Rubia. Juan viene a Madrid para participar mañana en “Bach Vermut” en el Auditorio Nacional y hemos aprovechado para retenerlo en nuestro programa un rato y repasar su carrera con él.”   110114_1035_Concertdorg3.jpg Pau Bordas, baix baríton

Nascut a Barcelona, estudià cant amb Maria Dolors Aldea, piano i música de cambra amb Antoni Besses i Àngel Soler, i percussió amb Xavier Joaquím.

Del 1994 al 1996 estudia a la Royal Academy of Music de Londres on cursa el Postgraduat d´Oratori i Lied amb els mestres Mark Wildman, Iain Ledingham, Robert Spencer i Paul Esswood, obtenint l´Advanced Diploma amb mèrits. Paral·lelament obté el Performer´s Diploma a la Guildhall School of Music and Drama de Londres. Ha rebut classes magistrals de Robert Tier, Joan Pons, Kemal Khan i Paul Schilawsky

Ha treballat amb els directors Philippe Herreveghe, Jordi Savall, Gustav Leonhart, Jordi Casas, Josep Pons, Manel Valdivieso, James Ross, Ernest Martínez Izquierdo, Salvador Brotons, Edmon Colomer, Antoni Ros Marbà, Alberto Zedda, Juanjo Mena, Lazlo Heltay, Rinaldo Alessandrini, Robert King , Luis Remartínez,Emilio Moreno, Josep Vicent, Fabio Biondi, Monica Hugget, Salvador Mas, Andreas Spering, Christophe Coin i Andrea Marcon.

Ha interpretat entre altres: L´Incoronazione di Poppea de Monteverdi; Dido i Eneas de Purcell; Giulio Cesare, Apollo i Dafne de Händel; Così fan tutte(Guglielmo) i La flauta màgica(Papageno) de Mozart; La Serva Padrona de Pergolesi; El Barber de Sevilla(Bartolo) de Rossini; Divinas palabras d´Antón García Abril, Vespres de Monteverdi, Passió segons Sant Juan, Oratori de Nadal i Gran Missa en Si Menor de Bach, Mesies, Alexander´s Feast, Judas Maccabeus de Händel, La Creació, Les set últimes paraules de Jesucrist de Haydn, Novena de Beethoven, Elies de Mendelssohn, Requiem de Brahms, Requiem de Fauré, Tres cançons de Don Quixot de Ravel, El Retablo del Maese Pedro de Falla, El Pessebre de Pau Casals

Ha cantat , entre d´altres, amb les orquestres: Orq. Ciutat de Barcelona, Orq. Sinfònica de Sabadell, Orq. Sinfònica de Sevilla, Orq. de Granada, Orq. Sinfònica de Bilbao, Orq. del Teatro de la Zarzuela, Orqu. Sinfònica de les Illes Balears, Orq. Nacional d´Andorra, Orq. Barroca Catalana, Orq. Barroca de Sevilla, Orq. de la Comunidad de Madrid, Orq. de Córdoba,Orq. Barroca de Venecia, Percusionistes d´Amsterdam, Percusions de Barcelona, El Concierto Español, Europa Galante, Quartet Endelion.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s