CONCERT DE L’ESCOLANIA DE MONTSERRAT amb l’orgue del Vendrell


Encapçalats per l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell, i amb la majoria d’entitats, associacions i govern municipal, el municipi del Vendrell acostuma a commemorar la data de la mort del Pau Casals (22/10/1973).

Aquest any un dels actes centrals, organitzat conjuntament per l’AA.MM. Pau Casals i Els Amics de l’Orgue del Vendrell, és la presència de l’Escolania de Montserrat a l’església del Vendrell, on faran un concert el divendres 24 d’octubre, a les 21 h. (nou del vespre).

El lligam entre Pau Casals i l’Escolania de Montserrat és significatiu, i important. Pau Casals va fer composicions musicals dedicades a Montserrat, i a l’Escolania. I en constituir la Fundació Pau Casals va deixar establert que el President seria el Pare Abad de Montserrat.

El concert que oferirà l’Escolania de Montserrat consta d’un programa on la primera part és dedicada als Mestres de l’Escolania, amb obres del Llibre Vermell, O Virgo Splendens; Benaurats, d’A. Viola, i Moreneta en Sou, del P. Àngel Rodamilans, entre altres.

I una segona part amb dos apartats. Un de música tradicional catalana: El rossinyol, Muntanyes del Canigó i la nostra dansa.

I una darrera part dedicada a Pau Casals i les composicions que el Mestre havia dedicat a Montserrat: Cançó a la Verge, Oració a la Verge de Montserrat i Negra Sum.

L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Ja en el segle XIII, apareix en el Monestir benedictí i Santuari marià de Montserrat un petit grup de nois que, per mitjà de la pràctica del cant i de diversos instruments musicals, estan al servei d’aquest lloc tan singular. Al llarg dels segles, han sorgit compositors i intèrprets remarcables de l’anomenada Escola Musical Montserratina.

Sota la direcció i llarg mestratge (1953-1997) del P. Ireneu Segarra, l’Escolania va internacionalitzar-se enregistrant nombrosos discs i començant a participar en festivals o fent gires de concerts a molts països.

Els darrers anys, l’Escolania ha fet nombroses gires de concerts a l’estranger: a Estats Units, Rússia, Puerto Rico, Hongria, Suïssa, Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia i Polònia, a més de nombrosos concerts a Catalunya. I ha enregistrat els CDs Moreneta en Sou, amb poemes de Jacint Verdaguer musicats pel beat Àngel Rodamilans, i el doble CD dels Responsoris de
Setmana Santa de Narcís Casanoves.

Actualment l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya. Durant els anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària.

Llorenç Castelló n’és el director actual. Nascut a Barcelona l’any 1976, va iniciar els seus estudis musicals a l’Escolania de Montserrat, on va ser deixeble del P. Ireneu Segarra del 1986 al 1990.

Des dels seus inicis és membre de la Capella de Música de Montserrat, el cor d’homes que acompanya ocasionalment l’Escolania. El 2009 esdevé segon director de l’Escolania de Montserrat, i el 2012 se li confia també la direcció de la Capella de Música. El 2014 assumeix la direcció de l’Escolania de Montserrat, amb el desig de ser un bon hereu de la tradició rebuda des d’infant, amb estimació per la música conreada a Montserrat durant segles i amb projectes musicals d’obertura als temps actuals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s