Presentació del 34è Festival Internacional de Musica Pau Casals

vendrell-festival-pau-casals

El 34è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC) que se celebrarà a l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador entre el 12 de juliol i el 23 d’agost presenta un total de catorze concerts i manté  la col·laboració amb la Fundació Pau Casals, com a organitzadors del Festival Jove – “Música als Jardins”, amb un concert el 26 de juliol i un altre el 2 d’agost, i amb els Amics de l’Orgue del Vendrell i l’Associació Musical Pau Casals amb el concert d’orgue del 9 d’agost.

El certamen també manté els mateixos objectius dels seus inicis: homenatjar el Mestre Pau Casals a través de la música de qualitat i fent una atenció especial al violoncel. Així es va posar de manifest ahir en la presentació pública del Festival al Palau Robert de Barcelona. Un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer; del regidor de Cultura, Albert Solé; del director de l’Àrea de Música de l’ICEC (Generalitat de Catalunya), d’Albert Bardolet; Xavier Blanc, músic i responsable de l’Orquestra Camerata XXI; de Francesc Prat, de l’Orquestra Da Camera; del director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo; del delegat territorial de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i de Juli Grandia, gerent de l’Auditori Pau Casals.

El 34è FIMPC arrencarà, com és tradició, amb un concert de violoncel, enguany protagonitzat pel violoncel·lista Amit Peled, que començarà la seva actuació amb la interpretació de la Suite núm, 1 per a violoncel BWV 1007 de J.S Bach. D’aquesta manera, es recordarà un any més la devoció de Pau Casals per Bach. El 19 de juliol hi actuarà el Trio Pedrell, integrat pel violinista Christan Torres, el violoncel·lista Ferran Bardolet i el pianista Jordi Humet, que són guanyadors del XXIVè Concurs Internacional Paper de Música de Capellades. El 24 de juliol serà el torn del Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Josep Vila i Casañas i Ragnar Rasmussen. Dijous 31 de juliol es farà el Concert del Tricentenari (1714 – 2014) a càrrec de la Cobla Maricel, dirigida per Xavier Pagès. El 2 d’agost el violoncel·lista Pau Codina actuarà juntament amb el Quartet Gerhard. El diumenge 3 d’agost el Festival oferirà el concert familiar Faristolitis, a càrrec del Brossa Quartet de corda i el titellaire Jordi Bertran. El 5 d’agost l’escenari de l’Auditori de Sant Salvador serà per a l’Orquestra Da Camera amb Alexander Janiczek, com a concertino, i Varvara al piano. La mateix orquestra actuarà també el 7 d’agost. El dissabte 9 d’agost, i arran de la col·laboració existent entre el FIMPC amb els Amics de l’Orgue i l’Associació Musical Pau Casals, el Festival celebrarà el concert a l’Església parroquial del Vendrell ja que aquest estarà protagonitzat per l’organista Jan William Jansen i la mezzo-soprano Eulàlia Fantova. El diumenge 10 d’agost actuarà el quartet d’harmòniques Sväng. Els dies 14 i 16 d’agost, l’Orquestra Camerata XXI oferirà dos concerts en què, sota la direcció de Tobias Gossmann, el segon dia compartirà escenari amb el violoncel·lista Alexander Rudin. I els dos darrers concerts seran protagonitzats per la pianista Kathia Buniatishvili (21 d’agost) i el violoncel·lista Julius Berger (23 d’agost).

En paraules de Juli Grandia, en aquesta 34a edició, el Festival Internacional de Música Pau Casals mira més que mai el passat, el present i el futur. S’enllaça amb el passat amb la figura de Pau Casals i la seva relació amb l’Associació de Música da Camera, que va crear l’any 1913 una tradició filharmònica. El present es reflecteix amb els catorze concerts programats i per la quarta edició del Festival Jove als jardins de Vil·la Casals. I el futur es projecta amb el compromís de continuar treballant amb Camerata XXI i Da Camera perquè siguin les orquestres del Festival. En aquest sentit, Francesc Prat es va mostrar orgullós de tirar endavant el projecte de l’Orquestra Da Camera. I Xavier Blanch va agrair el suport que la Camerata XXI ha rebut sempre de l’Ajuntament del Vendrell i de l’Auditori Pau Casals, i va dir que continuaran treballant pel territori i amb gent del territori (comarques de Tarragona). Albert Solé va posar sobre la taula que, des del seu origen, el Festival va tenir clar que no era un negoci, que era una eina cultural per homenatjar la figura de Pau Casals, i que amb el pas del temps ha canviat molt, però encara falta aconseguir ser més visibles. Albert Bardolet va felicitar i agrair la feina que s’està  fent des de l’Auditori Pau Casals per projectar la música del nostre país, i va destacar la importància del fet que joves intèrprets catalans comparteixin cartell amb grans noms internacionals. I Martí Carnicer va recordar l’escultor Subirachs, que va morir el passat mes d’abril, el qual va fer l’escultura que hi ha a la plaça Bach, al costat de l’Auditori Pau Casals, que va aparèixer en el vídeo de presentació del Festival. L’alcalde del Vendrell també va definir el Festival Internacional de Música Pau Casals com l’expressió màxima de l’activitat de l’Auditori i una de les cites més importants de la música clàssica a Catalunya.

I a la tarda, a l’Auditori Pau Casals, va tenir lloc la signatura dels convenis de col·laboració amb els patrocinadors que, una vegada més, són un suport molt important per al Festival. Durant l’acte, Juli Grandia va ressaltar la importància del seu paper ja que ajuda a mantenir l’entusiasme, sobretot ens els temps que estem vivint. En nom dels patrocinadors, Josep Sivill, va expressar la satisfacció de tots de poder col·laborar per enfortir aquest gran bé cultural i musical, el qual s’ha d’aprofitar per crear la complicitat, des de la positivitat, per generar una provocació de la potencialitat que té el territori  per gaudir de tot plegat amb més força cada dia.  L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va fer públic també el seu agraïment especial als patrocinadors del Festival ja que sense del seu suport no es podria fer amb el mateix nivell de qualitat.

Podeu descarregar la programació de tots els concerts del Festival aqui

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s