Estrena d’una obra d’en Pol Requesens a l’orgue del Vendrell: 2S0M1C4

El concert ofert per la “Capella de Música de Montserrat” el passat 29 de desembre de 2013 va incorporar en el seu programa un estrena d’una obra d’orgue composta per en Pol Requesens. Us oferim al presentació que es va fer en el dia del concert feta per en Vicenç Prunés, qui al mateix temps va ser l’intèrpret de l’obra.

La peça que serà interpretada a continuació ha estat encarregada al jove compositor igualadí Pol Requesens i Roca, el qual ha pres un dels temes de la sardana Sant Martí del Canigó, de Pau Casals, com a referència per a bastir l’arquitectura complexa que sentirem.

Tinguem present que fer parlar un orgue històric com el nostre amb el llenguatge del segle XXI és tot un repte per a un compositor. Els timbres que normalment escoltem en aquest instrument no han de ser pas independents de les estètiques que van evolucionant. En Pol Requesens ha escrit aquesta peça tenint en compte les possibilitats reals de l’orgue del Vendrell, i direm quelcom del fil argumental que sosté l’estructura.

El títol ja fa referència a dues coses: l’any 2014, l’anhel d’autodeterminació de Catalunya, i Sant Martí del Canigó, d’on en surten dues arrels: Pau Casals i la muntanya pròpiament del Canigó.

L’obra té tres parts diferenciades: una primera que simbolitza un camí lent i difícil, el de l’ascensió al cim del Canigó, o bé la lluita de Pau Casals contra les contrarietats de la vida i també pot ser la marxa del poble català cap a la seva adultesa. Les harmonies són molt complexes, farcides de fortes dissonàncies, des del registre més greu als aguts insistents.

La segona part és l’arribada al cim, amb l’aparició del tema de la sardana, si bé ennegrit pel caos que l’envolta, encara no ben perfilat. De mica en mica queda alliberat i eclosiona clarament.

Finalment, un episodi contrastant, de relaxament i meditació tranquil·la, clou l’obra.

Sentim, doncs, l’estrena de 2S0M1C4, una obra d’enguany, per a un orgue centenari.

Vicenç Prunés

http://pol.requesensroca.com/

One thought on “Estrena d’una obra d’en Pol Requesens a l’orgue del Vendrell: 2S0M1C4

  1. Retroenllaç: Inici | Pol Requesens Roca

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s