Concert de la “Capella de Montserrat” amb l’orgue del Vendrell

 

 

El diumenge 29 de desembre a l’església parroquial del S.S. Salvador del Vendrell a les 9 del vespre concert amb la Capella de Montserrat acompanyats amb l’orgue per l’organista Vicenç Prunes. Aquest concert està organitzat per l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell amb la col·laboració de l’Associació d’amics de l’orgue del Vendrell en commemoració del naixement de Pau Casals.

La Capella de Música de Montserrat es funda l’any 1997 sota la direcció del P. Jordi-Agustí Piqué i Collado amb la finalitat de dotar el monestir d’un cor que, en les celebracions litúrgiques més solemnes, pogués complementar la capella de monjos que canten amb l’Escolania. Aquesta funció principal es veu ampliada amb la participació, sempre que cal, en les produccions de l’Escolania de Montserrat -concerts, gires, enregistraments- que requereixen la participació de veus d’home. L’any 2000 n’assumeix la direcció Joaquim Piqué i Calvo fins l’any 2007, que n’agafa el relleu Eduard Vila i Perarnau. L’any 2009 empren la direcció el David Hernández fins l’any 2012, que actualment és el Llorenç Castelló el director.

 

La Capella és un grup selecte d’entre vuit i setze veus masculines, la majoria antics alumnes de l’Escolania, amb una sòlida formació musical. Com a cor estable a veus iguals, realitza també produccions individualment com ara concerts i enregistraments.

Entre les seves actuacions destaquen la interpretació de les Lamentacions del Dijous Sant de Narcís Casanovas sota la direcció de Josep Pons, la participació en el Cicle de Música Sacra de Montserrat amb la interpretació d’obres de grans compositors del repertori coral com són T. L. de Victoria, G. P. da Palestrina o D. Buxtehude, entre d’altres, o la participació al cicle L’Orgue de la Catedral de Barcelona amb un concert de cor i orgue amb obres de compositors de l’escola montserratina. Del repertori simfonicocoral destaquen la Missa en sol menor BWV 235 de J. S. Bach, amb l’Orquestra Nacional d’Andorra; les Vespres a la Mare de Déu de Joan Cererols, amb Les Saqueboutiers de Toulouse, els Psalms 42 i 115 de F. Mendelssohn, amb l’Orquesta Ciudad de Granada, sota la direcció de Manel Valdivieso; els Chichester Psalms de L. Bernstein i la Cantata de Sant Nicolau de B. Britten conjuntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, en aquest cas sota la batuta de Pierre Cao; el Requiem de G. Fauré, amb l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

 

La Capella de Música de Montserrat ha enregistrat diversos discos amb l’Escolania, com el dos dedicats a obres de Narcís Casanovas; Vespres a Montserrat que recrea la litúrgia pròpia montserratina; O vos omnes amb obres de M. Duruflé, G. Fauré, P. Casals, F. Poulenc i O. Messiaen entre d’altres; i el treball dedicat a obres de Miquel López, aquest darrer, enregistrat amb el prestigiós conjunt de música antiga La Caravaggia. Ha participat en les gires de l’Escolania a França i Alemanya el maig del 1999; a Holanda i Bèlgica el desembre de 2003 amb l’orquestra Musica Ducis Brabantiæ, i a Hongria l’octubre de 2006, amb un programa de música sacra hispànica del s. XVI.

 


 

David Hernàndez, direcció

Vicenç Prunés, orgue

 

PROGRAMA

 

 • Virgo Splendens – (Llibre Vermell de Montserrat (s. XIV)
 • Domine Jesu Christe – F. de Montanos (s. XVI)
 • Salve Regina – M. de Rivaflecha (s. XVI)
 • Veni, Domine – F. Mendelssohn (1809- 1847)
 • Fantasia sobre Komm, Heilige Heist BWV 651 – J. S. Bach (1685-1750)
 • Ave Maria – V. Goicoechea (1854-1916)
 • Nigra sum – P. Casals (1876-1973)
 • Cançó de la Verge- P. Casals (1876-1973)
 • Nit de Vetlla, Nadala per a orgue (1947)    – P. Ireneu Segarra (1917-2005)
 • Oh, Betlem! (trad. País basc) – E. Cervera (1896-1972)
 • Esta noche nace el niño (pop. Andalusa) – D. Andreo (1949)
 • Christmas Toccata (2003) – J. Borstelmann (1963)

  (Basada en “Adeste fidelis” i “Aclarida, beneïda”)

 • Aclarida, beneïda (pop. Sicília) – E. Cervera (1896-1972)
 • White Christmas (pop. Nord Amèrica) – Arr.: J. Dominguez (1965)
 • 2S0M1C4 (estrena) – P. Requesens Roca (1990)

  (A partir de la sardana Sant Martí del Canigó, de P. Casals)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s