Conferència: La improvisació al piano i a l’orgue a càrrec de Juan de la Rubia.


El proper dimecres, 28 de novembre tindrem la quarta conferència del cicle que organitza l’Associació Musical Pau Casals, amb la col·laboració dels Amics de l’Orgue del Vendrell. La conferència és a les 20h, a l’auditori petit de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, a càrrec de Juan de la Rubia, i porta per títol: “La improvisació al piano i a l’orgue”. L’Associació d’amics de l’Orgue del Vendrell intentarà retransmetre en directe per TV-internet la conferència en col·laboració de Radio i Televisió Vendrell. L’enllaç serà: Per ordinador; Per iPhone/iPad; per altres dispositius

La improvisació en el món de la música ha estat sempre molt important. Avui l’associem molt sovint al jazz, però en el món de la música clàssica ha tingut una importància que de vegades supera a la de la música escrita.

La formació d’un músic integral ha d’incloure la improvisació com l’aprenentatge d’un idioma ha d’incloure la parla d’aquest. És a dir: improvisar és parlar amb l’instrument. No només és llegir els grans clàssics de la literatura universal i donar-los l’entonació i dicció perfectes, sinó parlar amb veu pròpia, tot seguint uns esquemes d’un llenguatge.

En aquesta conferència es donaran exemples pràctics de com funciona el llenguatge musical en els seus diferents estils. Com Bach és diferent de Mozart, i Mozart és diferent de Beethoven. Aquests trets característics de cada autor i cada estil són els que el músic ha de prendre com a referència per a improvisar i fer música en l’estil de cada compositor i època.

Mitjançant l’orgue i el piano, aquesta conferència-concert té com a objectiu mostrar que la música no ve només de la partitura, sinó de nosaltres mateixos, de cada músic que, amb unes nocions tècniques d’un instrument i amb un coneixement musical profund basat en l’anàlisi i la pràctica instrumental, pot fer música igual que un altre pot improvisar un discurs parlat.

S’explicarà els orígens de la música (que era improvisada) i tots els moments importants de la història de la música en els quals aquesta no era escrita, per fer després un concert amb temes elaborats a l’instant amb la participació del públic.

(Juan de la Rubia)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s