Concert d’orgue i viola de roda

 

Aquest divendres, dia 4 de maig, a les 21h a l’església Parroquial del Vendrell, us presentem un concert d’ORGUE I VIOLA DE RODA, a càrrec de Josep Mateu i Adrià Grandia.

El programa del concert que us presentem avui té com a finalitat posar a prova la compaginació de dos instruments complexos, singulars, únics però paradoxalment nous i canviants. La viola de roda, instrument mil·lenari que ha sobreviscut i ressorgit a totes les tendències i estètiques musicals des de l’edat mitja, s’emparenta molt d’aprop amb l’orgue gràcies a l’invent de la Lira Organizzata, un híbrid d’orgue portatiu i viola de roda que neix al segle XVIII a França. L’orgue, instrument únic en la utilització de l’espai acústic on es toca, fa que aquesta unió sigui irrepetible en cada concert i en cada instrument. Així doncs convidem a l’oient a viure un moment únic on transitarà per diferents instants de la història de la música des del calidoscopi dels mateixos intèrprets. La música medieval, barroca i contemporània s’entreteixiran en un mateix concert, nou i diferent.

Adrià Grandia : (St. Fruitós de Bages, 1981)

Des de fa temps que ha escollit la viola de roda com a instrument, i la música com a llenguatge. Es va iniciar amb la viola de roda de la mà de Marc Egea i ha continuat la seva formació amb els grans mestres de l’instrument: Sebastien Tron, Pascal Lefeuvre, Daniel Frouvelle, Marc Anthony, Gilles Chabenat i Valentin Clastrier.

Interessat amb les diferents èpoques musicals que ha travessat aquest instrument mil·lenari, ha treballat el repertori medieval (Stella Splendens, La Ghironda), el repertori barroc per a viola de roda amb Tobie Miller, la música contemporània (Bandaeria) i pop-rock (Astrud, Electrik Consort…). Actualment compagina la vessant “folk” de l’instrument amb Tazzuff amb la part més innovadora i creativa amb Loop Project.

L’any 2011 presenta el seu primer disc en solitàri titulat DIVISA on pretén aportar noves sonoritats.

Aquesta feina d’intèrpret es compagina amb la de mestre tan al Tradicionàrius de Barcelona, a l’escola Músics del Vendrell, com en diferents cursos (Encontro de Zanfona Contemporánea).

Fa servir una viola del luthier francès Denis Siorat fabricada durant 2010 sota encàrrec exprès de l’Adrià.

 

Josep Mateu Pérez (Tarragona, 1976). Músic eclèctic i polifacètic, reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arranjador , intèrpret tant de música antiga ( organista i clavecinista ) com de música de tendències actuals ( teclista i sintetista ) així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats.

Realitza els estudis musicals inicialment a l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls i posteriorment al Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona en les especialitats de piano, clavicèmbal, orgue i composició, ampliant-los amb l’assistència a nombrosos cursos de diverses i variades especialitats , amb l’ànim de satisfer el seu afany creatiu, curiós i eclèctic.

Organista-clavecinista de  Psallite Capella de Música,  formació que abarca un ampli repertori vocal-instrumental comprès entre els segles XIII i XVIII. Així mateix, col·labora  amb diferents agrupacions musicals com la Orquestra Camera Musicae,  Capella Ducal de Gandia i diversos conjunts vocals.

La seves creacions musicals pertanyen tant al gènere concertístic , sigui instrumental o vocal, així com a la música per a muntatges escènics, arranjaments, cançó d’autor…treballant habitualment tant en estudi com  dalt de l’escenari per a diferents companyies i professionals del sector.

Un punt molt important dins el seu pensament musical és la pràctica de la improvisació, entesa com a moment creatiu únic e irrepetible. S’endinsa de ben jove en aquesta pràctica, la qual ha estat sempre ben present en la seva vida musical.

Actualment, també és professor de llenguatge musical de grau professional a l’Escola Municipal de Música de La Selva del Camp, així com professor de l’Escola Municipal de Música d’Alió, creada i dirigida per ell mateix.

 

Programa del concert:

Stella Splendens               Llibre Vermell de Montserrat
Sonate en Sol Majeur Op.27        Joseph Bodin de Boismortier (1689 – 1755)
Avaloc Josep Mateu (1976)
Quan l’univers sencer estava concentrat en un sol punt        Marc Egea (1973)
Parany de plata*               Xavier Maristany (19??)
Spiegel im spiegel            Arvo Pärt (1935)
Sonatina per a viola de roda i orgue*    Albert Gumí (1965)

* estrenes absolutes

En el programa que ens proposen els dos músics s’estrenaran dues peces noves:

Sobre la sonatina de l’Albert Gumí:

“Sonatina per a orgue i viola de roda està dedicada a l’Adrià Grandia. És una peça que s’emmarca en un corrent estilístic que vol recuperar la tradició de crear música clàssica de concert però amb una arrel mediterrània que defuig l’especulació i que presenta algunes influències de les nostres músiques tradicionals” Albert Gumí

Parany de plata, inspirada en el poema de Víctor Sunyol:

Records i hores.
I el cos, parany de plata.
[Les flors d’acàcia]

T’apropes nova.
I el bes, parany de plata
que m’és refugi.

De dir la vida.
I el mot, parany de plata
posat a l’aire.

El mot cercaves;
i el vers, parany de plata,
te’l dicta fàcil.

Víctor Sunyol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s