Concert d’orgue i gralla

El proper divendres 13 d’abril, a les nou del vespre  el cicle de Jazz a l’Auditori 2012 es trasllada a l’església del Vendrell per tal d’oferir un concert de gralla i orgue. Aquest concert es fruit del treball conjunt entre els Amics de l’Orgue del Vendrell, l’Associació musical Pau Casals, i el Patronat Municipal Auditori Pau Casals. Aquest concert està patrocinat pel Consell Comarcal del Baix Penedès

L’orgue i la gralla són dos instruments que pot semblar que no tinguin massa en comú. Els dos estan pensats per a tocar en grans espais, tenen una gran sonoritat i estan vinculats a les festivitats. L’orgue pot utilitzar llengüetes per sonar igual que la gralla. Una part del repertori que s’ha recuperat de música tradicional l’hem trobat escrit a les llibretes dels organistes on apuntaven melodies populars que es tocaven per Nadal o en celebracions especials, anomenades les llibertats d’orgue. Tant l’orgue com la gralla són instruments que participen activament a les festes majors, però que no es relacionen, a priori, musicalment.
És festa major, els grallers acompanyen el sant per tota la ciutat, entren a l’església a toc de processo, deixen el Sant a l’altar, para el timbal i toquen un ofertori. A partir d’aquí, l’encarregat de la musica serà l’orgue.

L’orgue disposa de diversos registres que li permet fer grans canvis de sonoritat. Aquest cop en té un de nou: la gralla…

L’ORGUE AMB REGISTRE DE GRALLA

Ofrena musical per a gralla i orgue. Escrita per Conrad Setó a Tarragona la tardor del 2003.
Fantasia de gralla Adaptació per a gralla llarga de quatre claus sobre una obra del repertori dels grallers els Bastarons de Vila Rodona del tombant del 1900
ColorsI Amarant
II Atzur
Adaptació per a gralla baixa i orgue sobre l’obra Colors per a gralla i piano per Heura Gaya de Juneda el 2012
Toc d’ofertori Adaptació per a gralla i orgue d’un arranjament d’Albert Carbonell sobre el Toc d’ofertori dels grallers els Astons. Aquesta pessa va ser recollida el 1988 per una interpretació d’Albert Jané i Pascual, Carbassó, dels grallers del Vendrell.
Toc de castells Adaptació sobre un arranjament del toc de castells de Ivan Joanals per a octet de gralles i metalls el 2002.
Mariona” (A la memòria d’un àngel) De Begoña GonzàlezSegon premi al III concurs de composició per dolçaina i piano “Ciutat d’Algemesí” 2007
Concordança I II III Bernat BatallerMenció d’honor a 1 Premi de composició per a dolçaina i piano “Ciutat d’Algemesi” 2005
Czardes Vittorio Monti (1868-1922)

 
Daniel Carbonell ha estudiat flauta de bec, oboè modern i és el segon graduat en oboès històrics a l’Esmuc.

Fa vint anys que es dedica a l’estudi de la música tradicional com a intèrpret de la gralla i la tarota. En el camp de la música antiga s’està especialitzant en les xirimies i baixonets.

Té un gran compromís amb l’ensenyament i és professor a: l’Aula de sons de Reus, l’Aula de Música Tradicional i Popular de la Generalitat de Catalunya i a l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Actualment forma part de les fomacions “Ministriles hispalensis”, Xuriach, Bandaeria, Metralla, Bufalodre i Ganxets, grallers del Baix Camp.

 Josep Mateu Pérez (Tarragona, 1976). Músic eclèctic i polifacètic, reparteix la seva activitat exercint com a compositor i arranjador , intèrpret tant de música antiga ( organista i clavecinista ) com de música de tendències actuals ( teclista i sintetista ) així com també en la pedagogia de les seves diverses activitats.

Realitza els estudis musicals inicialment a l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls i posteriorment al Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona en les especialitats de piano, clavicèmbal, orgue i composició, ampliant-los amb l’assistència a nombrosos cursos de diverses i variades especialitats , amb l’ànim de satisfer el seu afany creatiu, curiós i eclèctic.

Com a intèrpret de música antiga, tant amb l’orgue com el clavicèmbal, és membre dels grups  Lympha , Cantors e ministrers i Trio Acrux ( 2 trompetes i orgue ).

També forma duo habitualment amb el violinista Josep Colomé, així com amb la soprano Núria Besora.

Director musical de  Psallite Capella de Música,  formació que abarca un ampli repertori vocal-instrumental comprès entre els segles XIII i XVIII, realitzant nombrosos concerts, sovint en forma de monogràfic. Aquest grup enregistra el disc Jaume Casellas, un vallenc a Toledo ( 2007) recuperant obres d’aquest compositor barroc que restaven inèdites des del seu temps.

Així mateix, col·labora  amb diferents agrupacions musicals com la Orquestra Camera Musicae, Orquestra Ciutat de Sant Boi, Capella Ducal i una dotzena de corals i grups vocals repartits per la geografia catalana.
La seves creacions musicals pertanyen tant al gènere concertístic , sigui instrumental o vocal, així com a la música per a muntatges escènics, arranjaments, cançó d’autor…treballant habitualment tant en estudi com  dalt de l’escenari per a diferents companyies i professionals del sector.

Un punt molt important dins el seu pensament musical és la pràctica de la improvisació, entesa com a moment creatiu únic e irrepetible. S’endinsa de ben jove en aquesta pràctica, la qual ha estat sempre ben present en la seva vida musical.

Actualment, també és professor de llenguatge musical de grau professional a l’Escola Municipal de Música de La Selva del Camp, així com professor de l’Escola Municipal de Música d’Alió, creada i dirigida per ell mateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s