Concert dels Lax’n’Busto per l’orgue del Vendrell (1)

Us afegim la presentació del concert de Lax’n’Busto escrita per Mn. Ignasi Cabré degut a la seva importància i a la magnifica exposició de la petita història del projecte de restauració de la nostra joia:

 Senyores, senyors, molt bona tarda.

 És un goig poder presentar avui aquest concert tan especial.

 Ho és per la generositat i l’entrega que han mostrat els Lax’n Busto. Des del primer moment es van entusiasmar per aquesta proposta i ens han volgut regalar fins i tot una preciosa cançó, “Instants”, composada per l’ocasió i que estrenaran en primícia.

 Ho és, també, pel suport que sempre han demostrat les corals i l’Escola de música de la vila, i que avui, novament, tornen a fer palès amb el seu compromís per la cultura.

 I és un goig, finalment, perquè ens fa una mica més nostre aquest projecte de retornar tot el seu esplendor a l’orgue de la nostra església, una joia del Vendrell.

 Aquesta tarda, doncs, fem un pas més en la direcció de redescobrir la singularitat del nostre orgue i la seva vàlua inestimable. No n’hi ha cap altre de l’època barroca en tot el país que conservi tant íntegrament la mecànica original. És, encara, un dels darrers exemplars d’orgue de la prestigiosa nissaga dels Scherrer que es conserva a tot Europa

 Els passos venen de lluny. Els iniciaven els Amics de l’orgue quan, fa uns anys, constataven el seriós deteriorament del conjunt. La negativa dels concertistes de tocar l’instrument posava en evidència les greus deficiències del so provocades pel corc del moble, la descomposició del metall dels tubs i la inadecuació d’intervencions anteriors.

 L’empresa es presentava complexa i per això es constiuí una Comissió per a la restauració. Calia redactar un projecte de restauració encertat i assegurar que els treballs fossin acurats a la perfecció. Per això es va contactar l’especialista francès Eric Brottier, el més destacat estudiós dels orgues de la nissaga Scherrer, com a supervisor i assessor del projecte. Amb ell s’ha consensuat un meticulós pla de treball.

 Fa un any i mig que es van precisar els temps de la restauració. El taller dels prestigiosos organers germans Desmottes va acceptar el treball entre els mesos de setembre de 2009 i octubre de 2010. No hi havia altre marge donada la gran demanda internacional dels seus serveis.

 El passat mes de gener se signava el contracte de treball entre la parròquia i els organers. Així, s’acordaven tots els treballs de restitució de l’orgue a la seva condició original, a més de la incorporació de diversos nous registres que aconseguiran retornar a l’orgue tota la majestuositat del so barroc que li és propi.

 Falten poc més de 100 dies perquè l’orgue sigui desmuntat i transportat al taller. A finals de setembre l’acomiadarem i no el retrobarem fins 13 mesos després. L’enyorarem! Però de ben segur que malgrat l’absència continuarem sentint ben pròxims aquells records i vivències que cada compàs i cada nota fan venir al nostre cor.

 Avui podem dir, doncs, que el nostre objectiu és una mica més a prop. Tot i que resti un procés llarg i delicat, ja ara fem visible que la nostra determinació és ben fonamentada i compartida.

 En primer lloc, per les administracions públiques, Generalitat, Diputació i Ajuntament, que amb la presència avui dels seus representants institucionals, expressen el seu compromís per la cultura. Un compromís que, tal i com ens han expressat repetidament, és en ferm i està per sobre les ambicions partidistes.

 I, encara més, un projecte que tot el Vendrell ens sentim ben nostre. Moltes persones individuals i moltes empreses privades s’han interessat per col·laborar-hi mitjançant l’apadrinament, donacions o d’altres formes de participació. També grups i entitats de la vila han mostrat la seva disponibilitat i ajuda per a nombroses iniciatives.

 No serà fàcil, en som conscients. Però amb l’ajuda de tothom, per petita que sigui, farem realitat aquest bonic somni: que l’orgue, una joia del Vendrell, recuperi tot el seu esplendor.

 Gràcies a tots els qui heu preparat aquest concert, i gràcies, sobretot, a tots els que hi heu vingut, avui i aquí, per gaudir-ne tot donant un cop de mà. Que Déu us ho pagui! 

 


CONCERT LAX’N’BUSTO

4 thoughts on “Concert dels Lax’n’Busto per l’orgue del Vendrell (1)

 1. QUIN CONCERT !!! Gràcies a l’organització per fer posssible disfrutar tant de l’entorn, del públic i de la música, que en realitat és la que ens va reunir a tots plegats per a viure uns fantàstics INSTANTS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  M'agrada

 2. Impossible no comentar res respecte el concert de l’orgue, impossible serà se objectiva i des d’aquest trosset de paper intentaré “amb els meus possibles” transmetre el que es va viure ahir des del públic, des del banc on estava asseguda.

  Ja una mica més prop de la restauració de l’orgue.

  L’acte va ser sens dubte sensacional des dels més petits fins als més grans van cantar-nos amb el cor.

  Es respirava un ambient entre els assistent de colors verds i blaus.

  De fet el primer petit homenatge van ser els aplaudiments al mossèn Josep Mª Barenys.

  Acabats els parlaments. Els més petits ens van arrancar els primers somriures.

  Després un repertori de cançons tranquil·les amb els lax’n’busto.
  Un Edu que ens va deixar sense paraules tocant l’orgue i que se’l va veure entregat amb tot moment. Igual que la resta però potser el condicionant que el Jesús, el Jimmy i el Pemi son del Vendrell fa que ja s’esperés d’ells aquesta entrega…les paraules del Jesús més que encertades: “el baix és meu, la guitarra del Pemi… però l’orgue ÉS DE TOTS”.

  Les meves sensacions van tenir 2 moments claus.
  Un d’ells va ser quan va sonar “que boig el món” una cançó que s’ha de viure, d’entendre … i en aquell escenari no se si creixien les notes o jo em feia petita, però era com una connexió de blaus suaus i de somriures.
  Què boig el món va ser com si un àngel hagués baixat a l’església.

  Els temes “la meva terra és el mar” i “llençat” van denotar que el Vendrell és dels lax’n’busto … sens dubte les expressions d’ alegria i confort d’aquell que sap el que canta i pq ho canta eren més que evidents.
  La quitxalla ballava al passadís, els més grans no perdien la tonada, els joves cantaven amb força i ningú tenia edat més que una sola veu, un sol objectiu el de gaudir del concert i donar vida a l’orgue.
  Amb les notes de llençat més d’un i més d’una volíem aixecar-nos, seguríssim però el fet de perjudicar la visió de la gent asseguda darrera frenava aquest impuls.

  Arribaven els darrers “instants” més de 200 persones a l’escenari per fer realitat la cançó INSTANTS.
  Dubto que les meves paraules puguin superar el que es va viure amb aquella cançó (el meu segon moment àlgid de sensacions) …paraules que em duen aquell moment: sensacions, emocions, pensaments, instants … i la cara de felicitat del Pemi ho deia tot …era bonic veure tanta gent feliç en aquell precis instant!!

  El Salva va conquistar amb la seva veu i l’expressió del seu rostre a tots aquells Vendrellencs que quedaven per conquistar. El Vendrell era, és i serà dels Laxen sempre però a partir d’ahir “crec jo” que el Vendrell és també del Salva i això és bo.

  Els aplaudiments es van allargar i la gent vam cantar un “no n’hi ha prou” que va fer tornar a sonar INSTANTS dirigida per l’entregada Anna Ibarz… i pq hi havia missa després que sinó…

  No em voldria deixar ningú pq tots i cadascuna de les persones que ahir hi havia son importants per això un esment especial a: Coral el Petit Estel, Cor Joves Veus, Cor Orfeó Parroquial, Coral de Veus Blanques, Cor Zóngora, secció de Corda Orquestra Escola de Música Pau Casals i els lax’n’busto.

  I no voldria acabar aquestes ratlles sense fer el que tothom va fer ahir aplaudir, felicitar i donar les gràcies al PEMI ROVIROSA!!!!!!!!!!!!!!!!

  Una abraçada
  artsalmaldon.blogspot.com

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s