Diumenge 8 de març, el Cor Zóngora amb l’orgue del Vendrell

cartell-001El proper diumenge 8 de març a 2/4 de sis de la tarda es farà a l’església parroquial del Vendrell el concert del Cor Zóngora.

Aquest concert és el primer dels actes de la setmana musical, organitzada per l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell i al mateix temps, serà el primer dels concerts que s’han adherit als actes que organitzarà la Comissió de la restauració de l’orgue del Vendrell

Per aquest motiu el concert tindrà un preu de 5 euros destinats a contribuir al finançament de la restauració de l’orgue del Vendrell

El concert tindrà dos parts ben diferenciades, la primera dedicada a la música religiosa per cor i orgue, amb Jonatan Carbó; interpretaran obres de Joseph Haydn i B. Britte. La segona part serà de música popular hongaresa amb obres de Béla Bártók i del Lajos Bardos acompanyats per Joan Soler al saxo. Us adjuntem unes notes sobre el concert facilitades per la Montse Meneses, directora del Cor Zóngora.

No hi falteu

Durant el 2009 es celebren els 200 anys de la mort de Joseph Haydn, un dels principals compositors de tota la història de la música. Els últims anys de la seva vida, Haydn es va dedicar principalment a compondre misses i grans oratoris, com la Creació i Les estacions. És de la Creació que avui us oferim l’adaptació per a cor femení de dos petits fragments.

Abans, però,, sentirem un número de Les Vespres per la Festa dels Sants Innocents de Michael Haydn germà de Joseph. Aquest fragment, De profundis, és original per a cor de noies o coral infantil.

Benjamin Britten va compondre la missa Brevis en Re desprès de quedar meravellat sentint com el cor de nens de l’Abadia de Westminster interpretava el seu cèlebre Ceremony of Carols, la “cerimònia” de Nadales escrites per a cor i arpa que molts de vosaltres potser coneixeu. En la tradició anglesa era habitual trobar misses on no hi hagués totes les parts de l’ordinari- Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus i Agnus Dei. Britten, en aquesta missa només omet el Credo. Malgrat la brevetat d’aquesta obra, tal i com ho indica el títol, és sense cap mena de dubte una de les més importants del compositor anglès.

Béla Bártok i Zoltan Kodaly són dos músics hongaresos molt compromesos a recuperar melodies i cançons tradicionals del seu país; és gràcies a la seva feina que tot aquest material musical no s’ha perdut en el temps. Tots dos estaven també molt implicats en l’aspecte pedagògic i van escriure i recollir moltes peces a dues, tres i més veus que van seleccionar i editar en diversos cançoners i llibres destinats a l’aprenentatge del llenguatge musical i a la pràctica del cant coral. Anys més tard, Lájos Bardos va continuar, amb els mateixos objectius, la tasca dels seus predecessors. Avui interpretarem un tastet d’aquest ampli, meravellós i captivador repertori del folklore hongarès que ha esdevingut una obra fonamental dins del món coral.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s