L’orgue del Vendrell en la obra “Los pastorcillos en Belen” de Carles Casals

184carlescasals

El dilluns 29 de desembre del 2008 al vespre l’església del Vendrell era l’eix central del seguit d’actes per commemorar el 132è aniversari del naixement de l’il·lustre vendrellenc Pau Casals. Per aquesta ocasió s’estrenava una obra nadalenca del pare de Pau Casals, recordant també que aquest 2008 ha estat el centenari de la mort de Carles Casals. L’obra, del 1883, era “Los pastorcillos en Belén” i ha estat interpretada pel Cor de Veus Blanques de l’Escola municipal de música Pau Casals i la formació Ço del Botafoc.

Enguany s’arriba a la xifra dels 132 anys des que va néixer el músic; una commemoració doble, la d’aquest 2008, tenint en compte que  ha estat també el centenari de la mort del pare de Pau Casals, Carles Casals. Gràcies a ell i a la seva condició d’organista a l’orgue d’aquesta església, Pau Casals va néixer al Vendrell, a la casa nadiua del carrer Santa Anna. Des de ben petit el Mestre valorava molt la manera especial de tocar l’orgue el seu pare, i algunes vegades va poder substituir-lo quan estava malalt o ocupat en alguna altra feina.

Aquest concert també s’afegeix al reconeixement com a músic i organista al Vendrell de la Renaixença, amb la interpretació de l’obra nadalenca del pare de Pau Casals “Los pastorcillos en Belén”. Pau Casals ja va participar en la creació d’aquesta peça, amb tan sols 7 anys, i per aquest motiu es coneix de forma inexacta quina part correspon al pare i quina al fill.

El Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, Ço del Botafoc, Rosa Bertran al piano, Salvador Guasch a l’orgue, i sota la direcció de Montserrat Meneses han estat els encarregats d’interpretar l’obra, datada del  1883. Una obra que ha estat fidelment respectada, tan sols afegint-hi tessitures diverses i els instruments del Ço del Botafoc.

Carles Casals era músic i artista i tenia el do de saber ensenyar. Era un home afable i honest; i, malgrat no ser un músic reconegut, es va fer guanyar el respecte de tothom. Per guanyar-se la vida, feia classes de solfeig i piano on va tenir un gran nombre de deixebles, entre els quals destaquen la que va ser la seva dona, Pilar Defilló; els músics vendrellencs Benvingut Socias, el pianista, i Bonaventura Dini, el violoncel·lista.

Noticia de Radio Televisió Vendrell

Article de premsa del Tres de Vuit del 02.01.2009

Programa de mà del concert

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s