Programa de la Fira del 1929

any-1929-programa-2

Hem aconseguit el programa de la fira del 1929 on hi ha un article sobre la inauguració de la restauració de l’orgue del Vendrell finançada per Pau Casals. És molt IMPORTANT veure la decisió del mestre impedint que malmetessin l’estructura sonora de l’instrument donant instruccions molt precises al respecte.

Fins avui en teníem coneixement d’aquest fet per converses amb diferents orgueners (Gabriel Blancafort i Arrizabalaga) i en un escrit del Sr. Blancafort a la Vanguardia el 1976, però aquest programa de la fira ens ho confirma. Tenim molt interès en cercar les cartes i escrits que va deixar Pau Casals sobre aquest tema. Seguirem buscant.

Reproduïm l’article i si en voleu veure una copia del programa us el adjuntem en aquest enllaç.

Programa fira de 1929

L’orgue parroquial del Vendrell

«A iniciativa de l’il·lustre vendrellenc i excels músic de fama mondial, el Mestre Pau Casals, ha sigut possible rehabilitar aquest notable instrument que restava enmudit des de feia mes de vinticinc anys. L’excels violoncellista ha sentit sempre pes aquest orgue una sagrada recordança degut a haver sigut el seu senyor pare organista del mateix durant molts anys i a haver estat dit orgue el primer testimoni de la seva gloriosa carrera artística. En memòria de tan fondes recordances ha volgut doncs rehabilitar-lo pagant del seu particular peculi la factura de la casa restauradora, que fou la “Fábrica d’Orgues de Ntra. Sra. de Montserrat”, establerta a Collbató i de la que n’és director técnic l’entés organer italià En Silvi Puggina, veritable notabilitat dintre l’art d’organeria. No podien permetre els vendrellencs deixar sol al Mestre Pau Casals en el seu altruista propòsit, i al efecte volgueren contribuir a tan generosa iniciativa, a quin fi una Comissió presidida per Mn. Manuel Travesa, capellà encarregat de la parròquia, prengué al seu cárrec buscar almoines i donatius entre’ls vendrellencs per eixugar les despeses que ocasionessin la instal·lació de l’orgue al cor, les obres de paleta, de la instal·lació eléctrica i del pintat de decoració exterior de l’orgue i de la paret del temple on ella estava abans instal·lada.

Fou condició imposada pel Mestre Casals a la casa restauradora que la part fónica de l’instrument fos conservada en el mateix caracter que ella tenia, armonitzant-la solsament en igualtat i precissió de cada registre, de manera que avui aquest instrument dona les mateixes sonoritats que quan el va construir l’organer Lluis Scherrer entre’ls anys 1775-1776 i que valgué al seu constructor les mes altes lloances dels experts que en aquell temps visuraren l’orgue, com es comprova per un document existent a l’arxiu parroquial, declarant que allavors era una de les millors de dita època.

En total conté’l nostre orgue la friolera de 1.923 flautes entre les de metall i fusta, corresponents a vintisis registres. Ella costà quan la seva construcció 2.669 lliures 16 sous, quantitat pagada de l’impost sobre les brises establert quan la construcció de l’església, d’alguns donatius de famílies vilatanes i de petites quantitats de les confraries. La reparació actual ha costat al Mestre Pau Casals unes 12.500 pessetes i els gastos pagats per la Comissió ascendeixen a 7.231,65 pessetes, havent-se’n recollit en la suscripció 7.750, quedant un sobrat de 518,35 pessetes que’s guardarán per invertir-les en aquelles despeses que ocasioni la conservació de l’orgue.

Quantes persones enteses han examinat, ara, el vell i complicat instrument, queden encantats de la seva sonoritat i magnífic fundionament, lloant el gest de Mestre Pau Casals, el treball de l’organer i l’altruisme dels donants que en conjunt han fet reviure la vella i magnifica orgue de la nostra església parroquial.»

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s