L’Associació d’amics de l’orgue del Vendrell ha assistit en el IV Simpòsium de l’orgue organitzat per l’Associació Catalana de l’orgue. El fil conductor de les ponències ha estat: L’orgue a la Catalunya sense fronteres: L’Alguer i el Rosselló.
Les ponències han estat molt interessants, us afegim els enllaços on podeu trobar una cópia:
Roberto MILLEDDU i Roland GALTIER
En la taula rodona s’han comentat diversos temes relacionats en el canvi de tendència en les restauracions d’orgues històrics. A Itàlia i sobretot a França les restauracions estan dirigides per un inspector/expert per garantir que es faci un bon treball i un control tècnic de la feina feta per l’orguener.
A Sardenya tenen problemes amb els orgueners i en les administracions. No hi han concerts ni festivals de música ni d’orgue. S’hauria de treballar en tres aspectes per poder reactivar la cultura de l’orgue:
- Aconseguir experts, inspectors per dirigir els treballs de restauració i posta a punt de l’instrument
- Motivar les administracions públiques per aconseguir finançament
- Aprofitar el turisme que hi ha a l’illa per activar les visites culturals als orgues i als concerts.
En el projecte de restauració de l’orgue del Vendrell, aquests tres punts els tenim ben presents:
- Hem escollit al Sr. Eric Brottier per fer el seguiment i control dels treballs de restauració
- Estem treballant a que sigui la societat civil la que porti el pes del finançament del cost de la restauració. No podem deixar-ho tot en mans de les administracions. Poca cosa podríem fer i més en aquests moments de crisi financera.
- Estem en una Vila en la que el tema de la cultura pivota en tots els actes culturals i turístics. La figura de Pau Casals ens ajuda a assolir aquests reptes.
Us transcrivim seguidament la comunicació de l’ACO sobre el Simpòsiun.
L’ Associació Catalana de l’Orgue, a través de la Comissió Simpòsium, us recordem que el proper IV Simpòsium de l’Orgue: “L’orgue a la Catalunya sense fronteres: L’Alguer i el Rosselló”, convoca una sessió matinal de conferències i comunicacions el Dissabte 15 de Novembre de 10h. a 13:45h. a la Universitat Pompeu Fabra (C/Balmes 132-134)amb la següent estructura:
10:00 Presentació a càrrec de Ramon Oranias, especialista en organologia històrica
10:10: Jean Pierre BASTON, Professor d’Orgue del Conservatori Nacional de Música de Perpinyà i titular del gran orgue de la catedral de Perpinyà.
Comunicació: “Pinzellades pedagògiques des del Rosselló”
10:25: Doctor Roberto MILLEDDU.Tècnic en cap i expert en orgues a Sardenya. Assessor agregat al Ministeri de Bens Culturals per a la conservació i la tutela del patrimoni organístic.
Conferència sobre: “Il rapporto fra Sardegna e levante iberico fino al XVII secolo, con riferimenti generici alla situazione di Alghero“
11:15: Pausa-cafè
11:45h: Doctor Roland GALTIER. Tècnic-Conseller per als orgues històrics agregat al ministeri de Cultura i Comunicacions (Direcció d’Arquitectura i Patrimoni)
Conferència sobre: “Les orgues de Catalogne du Nord, influences entre Catalogne Nord et Catalogne Sud”.
12:45h: Professor Enrico VICCARDI: Professor d’Orgue a Sardenya en els darrers anys i inspector honorari del Ministeri de Béns Culturals per a la conservació i tutela del patrimoni organístic.
Comunicació: “Pinzellades pedagògiques des de Sardenya”
13:00: Taula rodona sobre temàtica comparativa. Moderadors: Bernat Bailbè i Guido Iotti
13:45: Cloenda a càrrec d’Hèctor París, President de l’ACO.