EL CANT DE LA SIBIL•LA


El proper dijous, 29 de desembre a les 9 del vespre, aniversari del naixement de Pau Casals, concert a l’església parroquial del Vendrell: EL CANT DE LA SIBIL•LA

La veu del prestigiós contratenor Jordi Domènech, acompanyat pel cor La Xantria, que dirigeix Pere Lluís Biosca, i Dani Espasa a l’orgue, ens ofereixen el misteri del Cant de la Sibil·la. Una representació que es cantava la nit de Nadal i que es remunta a l’antiga Grècia, amb les terribles profecies de les sibil·les. El cristianisme incorporà aquest personatge per anunciar l’arribada del Judici Final, aspecte recurrent durant les celebracions de Nadal a l’edat mitjana, i que ha perviscut fins als nostres dies a Mallorca o l’Alguer, encara què són més els llocs on hi ha constància de la seva representació, com fou el cas de la catedral de Girona, on els cants de la sibil·la eren interpretats per un nen amb vestimenta femenina. La Sibil·la i el Misteri d’Elx són els únics exponents de les representacions litúrgiques prèvies a la reforma tridentina que varen sobreviure a la prohibició, per la qual cosa, i entre altres raons, ambdues han estat declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, en concret el 16 de novembre de 2010 en el cas de la Sibil·la.

PRIMERA PART
Prophetae Sibyllarum d’Orland de Lassus (c. 1532 – 1594)

  • Carmina Chromatico
  • Sibylla Persica
  • Sibylla Libyca
  • Sibylla Samia

SEGONA PART
Cant de la Sibi.la

INTÈRPRETS

Jordi Domènech, contratenor

La Xantria:
Hugo Bolívar, contratenor
Aniol Botines, tenor
Pere Lluís Biosca, baríton
Josep Ramon Oliver, baríton
Dani Espasa, orgue

Jordi Domènech
Nascut a Manlleu (Barcelona). L’any 1997 debuta en un paper operístic amb l’Orfeo de Monteverdi per l’Òpera de Birmingham. Ha interpretat Dido i Enees de Purcell, Tito Manlio, Orlando furio, i moltes altres òperes en actuacions al Musikverein de Viena, al Festival de Hallea l’Staadsoper d’Hamburg, al Gran Teatre del Liceu, al Teatre Massimo de Palerm, a La Maestranza de Sevilla i a l’Auditori de Saragossa. Paral•lelament té una intensa activitat d’oratori i concert actuant regularment amb grups com ara Europa Galante, Hippocampus, Orphenica Lyra, Estil Concertant i Al Ayre Español, entre d’altres, amb les orquestres simfòniques d’Euskadi, Galícia, Las Palmas, Granada, Córdova, Wiener Akademie i Venice Baroque Orchestra. Ha rebut premis de piano, composició i cant (Premi al millor contratenor del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas 1997).

Cor La Xantria
La Xantria és una formació creada per recuperar i interpretar la música vocal de l’etapa del Renaixement al Classicisme, amb la ferma intenció de fer conèixer al públic les composicions dels autors de casa nostra, sense deixar de banda tanmateix, els grans compositors i obres d’aquests períodes. La Xantria es va presentar al públic el maig de 2008 al Festival de Música Cidade de Lugo interpretant l’oratori Juditha Triumphans d’Antonio Vivaldi amb l’orquestra “La Principessa Filosofa” del Festival de Torroella de Montgrí sota la direcció d’Ottavio Dantone. Desde llavors la Xantria ha participat en diferents concerts realitzats a ciutats de Catalunya, Galícia, Múrcia i Andalusia. Recentment ha enregistrat junt a l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí que dirigeix Dani Espasa un disc dedicat a l’obra religiosa per a doble cor i orquestra de Josep Mir i Llussà (segell MUSIÈPOCA) que apareixerà al març del 2011.

Pere Lluís Biosca
Nascut a Vilafranca del Penedès, es formà a l’Escola Superior de Música de Catalunya Pierre Cao i a la Sibelius Akatemia de Hèlsinki amb Matti Hyökki. Ha estat director de l’Orquestra de Cambra de Vilafranca, del Cor de Cambra Francesc Valls i de la Capella Joan Cererols. Actualment és el director del Cor de Cambra del Amics de la Unesco de Barcelona, assistent de Mireia Barrera al Cor Madrigal, i de l’ensemble de música antiga La Xantria. Com a director convidat ha treballat amb el cor Lieder-Càmera de Sabadell, amb la Orquestra Terrassa 48, Orquestra de Cambra del Garraf o amb el Gruppolo Spagnolo de Tenerife.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s