EXPOSICIÓ a la “Fusteria”: L’art du facteur d’orgue – Dom Bédos de Celles

Quin constructor d’orgues del món no ha sentit parlar de Dom Bédos de Celles i del seu llibre “L’art du facteur d’orgues”, escrit des del 1766 fins el 1778?

El llibre és tan famós que durant molts anys ha estat una referència obligada per tot orguener. Està ple de gravats amb dibuixos de tots els elements que composen l’orgue, de com s’han de construir i de quines eines s’han d’emprar.

En aquesta exposició podreu veure una petita mostra d’aquests gravats i d’alguns elements de la restauració de l’orgue del Vendrell. Per tant, podreu comprovar que les tècniques i els materials utilitzats pels restauradors són els mateixos que els del tractat de Dom Bédos.

Hem de recordar que aquest llibre és coetani a la construcció de l’orgue del Vendrell.

L’orgue que Dom Bédos va construir a l’abadia de Sainte-Croix de Bordeaux va tenir una actuació, restauració o reparació, a l’any 1771 i es creu que aquesta feina se li va encarregar a Samson Scherrer. Al cap de quatre anys, el seu deixeble i fill, va construir el nostre orgue. El més curiós de tot és que la mateixa història és repeteix 250 anys més tard, entre 1984 i 1995, quan en Pascal Quoirin va restaurar l’orgue de Sainte-Croix de Bordeaux i el seu deixeble, Frédéric Desmottes, està actualment restaurant l’orgue del Vendrell. Que petit que és el món!

Notes biogràfiques:

François Lamathe Bédos de Celles de Salelles, conegut com Dom Bédos de Celles, (24 de gener 1709 – 25 novembre de 1779) era un monjo Benedictí més conegut per ser un gran mestre constructor d’orgues.

Va néixer a Caux, Hérault, prop de Béziers, França. Va ser elegit membre de l’Academy of Sciences a Bordeus i corresponsal de l’Acadèmia a París el 1758. Com a constructor d’orgues reconegut i de gran prestigi se li demanava fer reparacions, restauracions i valorar i aconsellar a altres orgueners arreu de tot el territori francès.

Al 1760
publicava “Les cadrans solaires de traçador de pratique ou l’Art de La Gnomonique” sota el patronatge del Jean-Paul Grandjean de Fouchy, Secretari de l’Acadèmia de Ciències i una autoritat en gnomònica i rellotges de sol.

Al 1766-78 publicava el seu tractat L’art du facteur d’orgues.

Està enterrat a la Basílica de Denis Sant, antigament coneguda com Abadia de Denis Sant.

L’orgue de l’abadia de Sainte-Croix de Bordeaux

La construcció de l’orgue de l’església abacial Sainte-Croix de Bordeus va ser feta entre 1744 i 1746 per Dom Bédos d’Aquelles, monjo de l’abadia. Va ser acabat al voltant de 1750.

Al 1812, l’arquebisbe de Bordeaux, amb el vist i plau de diverses personalitats de l’àmbit musical de la ciutat, decideix fer un intercanvi d’instruments entre l’església abacial Sainte-Croix i la catedral Saint-André. Els mobles van romandre cada un d’ells en el seu lloc.

En el transcurs de la seva estada a la catedral de Saint-André, l’orgue de Dom Bédos experimentà diverses intervencions i transformacions (1840, 1877, 1919, 1933, 1946, 1954, 1962).

Sota l’impuls de l’organista Francis Chapelet i de l’arquitecte Henri Lequeux, i conjuntament amb altres personalitats de l’àmbit musical, es pren la decisió, al 1970, de construir un orgue nou a la catedral i de retornar l’orgue de Dom Bédos a l’Abadia de Sainte-Croix. L’orgue no es va arribar a muntar tot i que el material antic es va recuperar, classificar i emmagatzemar a Sainte-Croix.

Al 1984, la reconstitució de l’orgue de Dom Bédos és confiada a l’empresa de Pascal Quoirin.

L’examen minuciós del moble, dels secrets, l’estudi dels diferents inventaris, antigues etiquetes designant els jocs i el tractat L’art du facteur d’orgues, redactat per Dom Bédos, van permetre dur a terme aquesta reconstitució que sens dubte és un dels esdeveniments més notables d’aquestes últimes dècades en el món de l’orgue.

L’exposició romandrà oberta fins el 2 de juliol, de dilluns a dissabte de les 6 de la tarda a les 8 del vespre.

EXPOSICIÓ DOM BEDOS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s